Foto: TT

Guide: Partiernas besked inför omröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) misslyckats med sina sonderingsuppdrag ska M-ledaren nu prövas skarpt i riksdagen. SVT Nyheter reder ut var partierna står inför omröstningen.

Exakt vilket regeringsalternativ Ulf Kristersson kommer att presentera för talmannen är ännu oklart. Han har tidigare meddelat att han i första hand vill se hela Alliansen i en regering, men om det inte är möjligt vill han regera enligt en princip om ”3-2-1” – att en alliansregering består av tre, två eller ett parti.

För att Ulf Kristersson ska bli statsminister måste han tolereras av riksdagen, vilket innebär att en majoritet av riksdagen inte får rösta emot M-ledaren.

Regeringsbildningen – teckenspråk

Så säger partierna:

  • Centerpartiets Annie Lööf menar att Ulf Kristersson måste svara på hur han ställer sig till att ta aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Partiet har hittills sagt nej till Kristerssons ”3-2-1”-förslag.
  • Socialdemokraterna och Liberalerna har gått ut med att man kommer att rösta nej till Ulf Kristersson i nästa veckas omröstning.
  • Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson håller ”dörren öppen” för Ulf Kristersson som statsminister. SD vill ha garantier för en politik som partiet och dess väljare ”kan leva med”. Ulf Kristersson har sagt att han inte tänker ge några sådana garantier.
  • Kristdemokraterna har tackat ja till att ingå i en regering enligt Kristerssons förslag om ”3-2-1”.
  • Miljöpartiets språkrör vill inte se Ulf Kristersson som regeringsbildare. I stället vill de att Annie Lööf (C) får ett sonderingsuppdrag från talmannen.
  • Vänsterpartiet har sagt att man kommer rösta nej till Ulf Kristersson. V vill se Stefan Lövfen (S) som statsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen – teckenspråk

Mer i ämnet