Annie Lööf beklagar att hon inte fått sonderingsuppdraget i ett inlägg på Instagram. Foto: Instagram/TT

Liberalerna kommer att rösta nej till Ulf Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna kommer att rösta nej till Ulf Kristersson i den kommande statsministeromröstning. Det säger partiledaren Jan Björklund till SVT Nyheter. Samtidigt vill Centerpartiets Annie Lööf ha svar från Ulf Kristersson om hur Moderaterna ställer sig till att ta stöd av Sverigedemokraterna.

Efter talmannens besked om att släppa fram Ulf Kristersson (M) för omröstning i riksdagen nästa vecka säger Jan Björklund att Liberalerna kommer att rösta nej.

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson blir nästa statsminister, men just i det här upplägget riskerar SD att få betydande politisk makt i Sverige och det säger vi nej till. Vi vill hellre se ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet, säger han till SVT Nyheter.

Regeringsbildningen

Talmannen har aviserat att han kommer att släppa fram Ulf Kristersson för en omröstning i riksdagen, men att han innan omröstningen vill ha besked från Ulf Kristersson om vilka han avser bilda regering med.

Lööf vill ha svar från Kristersson

Annie Lööf menar att Ulf Kristersson den närmsta veckan behöver svara på hur han ska lyckas få igenom en budget för en mindre moderat-regering.

– Det kräver SD:s aktiva gröna ja-röst för att en sådan budget ska gå igenom. Jag tycker det är viktigt att han förklarar hur en sådan regering ska kunna få igenom sin politik, säger hon till SVT Nyheter och fortsätter:

– Förutsättningarna för att en sådan regering ska kunna tillträda är att SD ger sitt aktiva stöd. De invändningar som vi har mot en regering med SD:s aktiva stöd är välkända.

Löfven (S): ”Ett hot mot sammanhållningen”

Stefan Löfven (S) skriver i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att det är rimligt att gå vidare och rösta om statsministerförslag, men att han inte kommer rösta på Kristerssons regeringsförslag:

”Den kan komma att bli en utpräglad konservativ regering och den kommer att vara beroende av stöd från SD. Jag ser det som ett hot mot sammanhållningen i Sverige”.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger att hans parti håller ”dörren öppen” på frågan om man kommer att stödja Ulf Kristersson.

– Vi vill ha garantier om att den politik som den här regeringen ska driva är något som vi och våra väljare kan leva med, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet