Foto: Claudio Bresciani/TT

Dödläget inte löst – Kristersson ska prövas som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen kommer att hålla en omröstning om att göra M-ledaren Ulf Kristersson till ny statsminister nästa vecka. Det meddelade talman Andreas Norlén under måndagen.

Talmannen har gett besked om nästa steg i frågan om regeringsbildningen.

– De verktyg jag har håller på att ta slut, säger Andreas Norlén.

Regeringsbildningen

Talmannen menar därför att han inte kommer att ge ett vidare sonderingsuppdrag, utan kommer nu istället att låta riksdagen ta ställning via en statsministeromröstning.

Kristersson först ut

Omröstningen om vem som ska bli statsminister kommer att hållas nästa vecka. Norlén kommer då att lägga fram Ulf Kristersson (M) som första kandidat till statsministerstolen.

– Norléns förhoppning är det ska ändra dynamiken i partierna nu och då är väl tanken att de ska ändra sig eller att det ska klarna på något vis. När saker ställs på sin spets måste man bestämma sig, helt enkelt, säger Pontus Mattsson, SVT:s politikerreporter.

Kristersson hoppas på L och C

– Den regering som jag vill bilda kommer att föra Alliansens politik i Alliansens anda och på Alliansens villkor, säger Ulf Kristersson (M) under sin presskonferens på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet