Centerpartiets partiledare Annie Lööf lär inte få ett sonderingsuppdrag av talmannen på måndagen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Uppgifter: Lööf ska ha stoppats av Moderaterna från att sondera

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommer inte att få ett sonderingsuppdrag av talmannen i dag. Moderaterna ska ha stoppat en sådana lösning, enligt källor till Sveriges Radio Ekot.

Enligt Sveriges Radio Ekot ska Centerpartiet ha försökt föreslå att partiledaren Annie Lööf ska få i uppdrag av talmannen att sondera för möjligheterna att bilda en Alliansregering.

Den skulle i första hand inkludera Miljöpartiet, men även i någon form få stöd från Socialdemokratrerna.

Men att Lööf (C) skulle företräda Alliansen är alltså något som Moderaterna har sagt nej till, enligt källor till Ekot. Däremot ska Liberalerna ha stått bakom en sådan lösning, även Miljöpartiet uppges ha visat ett intresse.

– Vi har inga kommentarer i nuläget utan inväntar talmannens presskonferens, säger Elin Gustafsson, pressekreterare för Annie Lööf.

Även Moderaterna avböjer att kommentera uppgifterna som Sveriges Radio i dag går ut med.

”Tecken på oenighet”

– Om Liberalerna och Centerpartiet har sett det här som en bra lösning, men Moderaterna är emot den är det ytterligare tecken på hur oeniga Allianspartierna är i hur regeringsfrågan ska lösas, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson och fortsätter:

– Är det så att Liberalerna och Centerpartiet uppfattar Moderaternas blockering som besvärande, ökar Socialdemokraternas chans att knyta L och C till sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet