Stefan Löfven vill fortfarande leda en blocköverskridande regering. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Löfven ger upp försöken att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) har inte lyckats i sina försök att bilda ny regering.
– I nuläget finns ingen möjlighet för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ger upp sitt försök att bilda regering, meddelade han under en presskonferens på måndagsförmiddagen.

– Jag kommer inte gå in närmare på vad som har sagts i dag, men med det sagt har jag rapporterat för talmannen i dag att det inte finns förutsättningar för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

På frågan om han kan tänka sig att bilda en enpartiregering svarade han att inget ska uteslutas, men att en sådan regering ”har redan färre mandat från start”.

”Behöver smalna av”

Löfven stod fast vid att han vill bryta blockpolitiken och gärna leder en blocköverskridande regering, men denna gång finns det inga sådana öppningar.

– Vi har inte förhandlat, men samtalen är av den arten att man lär sig mer av varandras utgångspunkter så att man förhoppningsvis ska komma in i en förhandlingsposition någon gång.

Löfven kommenterade även att sonderingsuppdraget hittills inte kommit någonvart.

– Regeringsalternativen behöver inte nödvändigtvis prövas i kammaren, men på något sätt måste man smalna av det här läget för att kunna gå vidare, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet