• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ebba Östlins (S) ledarskap i Botkyrka utreddes 2017

Uppdaterad
Publicerad

Den avsatta S-toppen i Botkyrka, Ebba Östlin, utreddes redan 2017 med anledning av sitt ledarskap, rapporterar Dagens Nyheter.

I ett meddelande som DN tagit del av ska hon ha skrivit följande till partikollegorna i en gruppchat ”Min dåliga polsek (politiska sekreterare) har fått nytt jobb” följt av utropstecken och glada emojis.

DN rapporterar nu att partiet tillsatte en internutredning 2017 om Ebba Östlins ledarskap. Hon hade då skickat ett uppmärksammat meddelande i en gruppchat efter att hennes politiska sekreterare sagt upp sig.

Efter incidenten startades en internutredning som inte ledde till några åtgärder riktade mot Östlin, enligt DN.

– Meddelandet kom typ två minuter efter att jag sagt upp mig. Hon bad aldrig om ursäkt för det och jag kan tycka att det är olämpligt att en chef gör så direkt efter att någon sagt upp sig. Även om det inte var menat att det skulle skickas till mig, säger den politiska sekreteraren till DN.

Förlorade förtroendeomröstning

S-toppen Ebba Östlin petades i januari som gruppledare i Botkyrka efter en förtroendeomröstning som av hennes försvarare beskrivits som en kupp.

Den påstådda kuppen ska grunda sig i att kommunen med kort varsel stängt sju av ABF:s fritidsgårdar i början av 2022. Det kom fram att anställda i verksamheten var dömda för allvarliga brott och att flera incidenter, bland annat en misshandel, hade inträffat på gårdarna. Efter omröstningen kom det fram uppgifter om att personer med gängkriminella kopplingar deltagit.

Enligt hennes kritiker var omröstningen inte alls om någon kupp utan menar att det handlade om en bristande ledarstill.

Partitoppar vill se henne återvända

Flera lokala S-politiker står fortfarande bakom den tidigare gruppledaren. Däribland finns den tillfälligt tillsatta ordföranden för kommunstyrelsen Gabriel Melki samt Robert Aslan, ordförande i S-föreningen i Norsborg.

”Många från hela kommunen stöttar henne och vill ha henne som KSO – och jag är öppet en av dom”, skriver Robert Aslan i ett meddelande till DN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelseutvecklingen – på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.