Andrea Ammon, generaldirektör för EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, är bekymrad över hur läget har utvecklats i Europa – det går åt fel håll säger hon. Foto: SVT

Smittskyddschefen: Alltför optimistiskt med vaccin i januari

Uppdaterad
Publicerad

Ett färdigt coronavaccin i januari nästa år är förmodligen en alltför optimistisk prognos.

Det menar Andrea Ammon som är chef för EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

– Det första kvartalet nästa år är den mest optimistiska bedömningen, säger hon i Aktuellt.

I veckan har det kommit positiva signaler från läkemedelstillverkare om att ett vaccin kan vara klart i början av nästa år.

Men Andrea Ammon som är chef för det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC menar att det fortfarande finns osäkerheter. Efter de kliniska testerna måste ett vaccin godkännas, produceras och distribueras i stora mängder.

Coronapandemin

– Jag tror inte att det är realistiskt att det finns ett vaccin i januari. Det första kvartalet nästa år är den mest optimistiska bedömningen, säger hon i Aktuellt.

Kan bli llika illa som i våras

Andrea Ammon ser allvarligt på den senaste tidens ökade smittspridning i Europa. Även om läget inte ser lika illa ut som i våras kan vi hamna där igen, säger hon i programmet.

Vad vet vi om vilken strategi som är den mest effektiva?

– Det vi vet från i våras är att ett paket med flera olika åtgärder har en väldigt bra effekt i att få ner antalet fall, men vad varje enskild åtgärd bidrar med är svårt att säga.

Hon menar att vårens restriktioner dock hade negativa sidoeffekter på ekonomin, det sociala livet och människors mentala hälsa. Nu anser hon att länder i Europa måste hitta en balans mellan att inte göra någonting för att hindra spridningen och en total nedstängning av samhället likt den i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet