Edsbacka krog stänger

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blir av med en av sina tvåstjärniga krogar.

I början av nästa år, den 27 februari 2010, stänger Edsbacka krog som är en av Sveriges äldsta restauranger med anor från 1626.

Edsbacka är den första restaurangen i Sverige med två stjärnor i Guide Michelin.

Den andra tvåstjärniga krogen är Matsalen på Grand Hotell i Stockholm som drivs av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

-Vi vill avsluta med flaggan i topp. Den rådande konjunkturen gör att vi inte ser någon långsiktighet i det vi gör. På lång sikt bedömer vi att det inte finns utrymme för den här typen av finkrog, säger krögare Christer Lingström.

-Vi vill inte avsluta med konkurs efter 27 års jobb och skada den höga trovärdighet vi har hos både kunder och leverantörer.

Vill öppna bistro

I stället hoppas Lingström kunna etablera sig på andra håll där också personalen skulle kunna få nya jobb.

-Vi tittar bland annat på en bistro i Strängnäs och undrar om småstäderna är mogna för riktig hemlagad mat, säger Lingström.

Någon ny restaurangverksamhet kommer troligen inte att öppna i Edsbacka krogs lokaler. Fastigheten ska säljas. Edsbacka Bistro, som ligger tvärs över gatan, kommer att fortsätta som vanligt.

Anor från 1626

Edsbacka Krog grundades 1626 av proviantmästaren Henrik Olofsson som av kung Gustav II Adolf fick ett privilegiebrev som gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka, intill landsvägen mellan Stockholm och Uppsala.

Krogen fick senare av drottnings Kristinas förmyndarregering rätt att erbjuda nattlogi för resande.

Krogen stängdes på grund av brist på gäster 1872.

På valborgsmässoafton 111 år senare öppnade Christer Lingström åter krog på platsen.

Under Lingström fick Edsbacka sin första Michelinstjärna år 1992 och den andra år 2000. Den har man sedan lyckats behålla sedan dess trots att Lingström lämnade över driften till sin kökschef Fredrik Pettersson i november i fjol.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.