Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: TT

Eneroth får fortsatt förtroende – misstänks för sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Eneroth (S) blir kvar som infrastrukturminister i Magdalena Anderssons nya regering. Samtidigt har åklagarkammaren under tisdagen inlett en förundersökning om sexuellt ofredande mot ministern.

– Han är tydlig med att det var oavsiktligt, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Efter Socialdemokraternas partikongress i Göteborg anklagades Tomas Eneroth (S) för att ha tagit en kvinnlig kollega på rumpan. Händelsen ska ha inträffat på ett hotellrum inför avslutningsfesten den 6 november.

Förra veckan inkom en polisanmälan mot infrastrukturministern, och under tisdagen valde chefsåklagare Maria Sterup att inleda en förundersökning om sexuellt ofredande.

– Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott, säger Maria Sterup i ett pressmeddelande.

Andersson: Bra att det utreds

Bara minuter tidigare presenterade statsminister Magdalena Andersson statsråden i den nya regeringen. Där stod det klart att Eneroth trots anklagelserna fått fortsatt förtroende på posten som infrastrukturminister.

På den efterföljande pressträffen säger Magdalena Andersson att det är bra att frågan nu utreds.

– Jag är väldigt stolt över att vara ordförande i ett parti där medlemmar kan ta upp sådana här händelser och se till att de utreds. Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet, och Tomas Enroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det, säger Andersson.

Samtidigt har Magdalena Anderssons uttalande föranlett en KU-anmälan från Sverigedemokraterna som menar att hon uttalar sig i skuldfrågan innan förundersökningen är avslutad.

”Om Magdalena Andersson föregriper Särskilda åklagarkammarens förundersökning och därmed äventyrar den svenska rättstillämpningens självständighet är det att betrakta som både anmärkningsvärt och otillbörligt.”, står det i en hemställan till KU.

Bad om ursäkt

Tomas Eneroth har tidigare skrivit till SVT Nyheter om händelsen på hotellrummet och förklarat att den opassande beröringen skett oavsiktligt, och att han bett kvinnan om ursäkt. Att en utredningen nu startats välkomnar Eneroth.

”Det har naturligtvis varit jobbigt både för mig och min familj att läsa medias rapportering. Jag har varit tydlig med att det inte varit min avsikt att utsätta någon för obehag och jag har också bett kvinnan om ursäkt. Det är bra att man nu tittar på det ordentligt så att vi kan få ett avslut”, skriver Eneroth till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.