Efter avslöjandet: SD-politiker avgår

Uppdaterad
Publicerad

Marie Stensby, suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse lämnar nu alla sina uppdrag i partiet. Samtidigt stängs hon av från sitt jobb som lärare.

– Hon meddelande verkställande utskottet idag och det är naturligtivs på grund av det som framkommit om att hon skrivit de här sakerna på nätet, säger Martin Kinnunen.

Tog hon det här beslutet själv eller bad ni henne gå?

– Det skedde i samförstånd. Men vi i partiet är besvikna att hon utrycker sig på det här sättet och ledningen välkomnar hennes beslut.  

Stängs av från sitt jobb

Marie Stensby, var SD:s ordförande i nordvästra Jämtland, och sedan i november, också suppleant i partistyrelsen. Men avslöjandet om att hon skrivit nedsättande kommentarer om bland annat muslimer på nätet så hoppar hon alltså av alla sina uppdrag. Det med omedelbar verkan. Kommunledningen i Krokom har samtidigt bestämt sig för att stänga av Marie Stensby från sitt jobb som lärare på den kommunala kulturskolan.

– Jag tycker att det är väldigt olämpligt om hon skulle fortsätta med sin undervisning där hon möter de barn som hon skriver nedlåtande om, säger kommunchefen Ola Schyllbäck.

”Patrask och gräshoppssvärmar”

På sajten Avpixlat ska Marie Stensby bland annat ha kallat muslimska invandrare för ”de invaderande styrkorna” och ”patrasket” och ”gräshoppssvärmar”. Hon skriver:

”Bäst för världen vore nog om shiiter och sunnimuslimer tog ihjäl varandra. Tänk vilken frihetskänsla som skulle infinna sig i så fall!”

I anslutning till en Avpixlatartikel om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkar skriver hon vidare:

”Hoppas de svälter sig till döds!”

Krokom kommun har nu beslutat att Marie Stensby i första läget kommer vara avstängd fram till den 8:e januari.  Efter avstängningen hoppas kommunledningen ha en klar bild på vad som hänt och svar på om Stenby kan behålla sin tjänst inom kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-politiker kränker på nätet

Mer i ämnet