Efter beskedet: MP ska fundera över regeringssamarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Efter statsministeromröstningen ska Miljöpartiet nu överväga hur de ska ställa sig till en fortsatt plats i regeringen.

MP:s språkrör Per Bolund säger att Centerpartiets besked om att inte stödja regeringens budgetförslag är ”märkligt”.

– Självklart måste vi fundera över hur vi nu agerar på den situation som har uppstått, säger han till SVT.

Magdalena Andersson (S) röstades på onsdagsförmiddagen fram som ny statsminister.

Samtidigt meddelade Centerpartiet att de inte kommer att stödja regeringens budgetförslag vid omröstningen senare i dag, vilket innebär att Andersson nu kan komma att tvingas regera på oppositionens budgetalternativ som bland annat innehåller sänkt diesel- och bensinskatt.

När Miljöpartiets språkrör Per Bolund efter statsministeromröstningen fick frågan om hur det kan komma att påverka partiets roll i regeringen var han fåordig.

– Vi har fortfarande inte sett budgetomröstningen så vi får först se vad slutresultatet blir där. Men jag hoppas ju på att det finns tillräckligt många som vill se en politik som faktiskt aktivt förbättrar klimatet, och inte en politik som tvärtom försämrar klimatet och ökar utsläppen i Sverige, säger Per Bolund.

”Märkligt agerande”

Bolund betonar att de har varit överens med Centerpartiet i flera frågor, bland annat om skogspolitiken.

– Eftersom vi också har kommit överens med Centerpartiet om skogspolitiken och de pengarna finns i vår budget och rivs undan med den brunblå budgeten så måste jag säga att det är ett väldigt märkligt agerande, säger han.

Kommer Miljöpartiet sitta kvar i den här regeringen med det här utfallet?

– Vi behöver nu fundera på allvar över förutsättningarna att genomdriva grön politik. Och vi har inte regeringsmakten för sin egen skull, utan vi har ju den för att genomdriva grön politik.

Så det finns en chans att Miljöpartiet lämnar regeringen?

– Jag vill inte kommentera det. Men självklart måste vi fundera över hur vi nu agerar på den situation som har uppstått, säger Per Per Bolund.

Magdalena Andersson säger på en presskonferens att det är för tidigt att prata om en enpartiregering med enbart Socialdemokraterna.

– Låt Miljöpartiet fundera så tar vi det utifrån det sedan, säger Andersson på en direkt fråga om MP:s roll i regeringen.

Hon betonar samtidigt att varje parti fattar sina egna beslut angående budgeten.

– Centerpartiet har sagt att de är ett oppositionsparti och att vi är fria att förhandla med andra partier. Det är inte så att vi låser fast oss i ett samarbete med Vänsterpartiet under kommande mandatperiod, säger Andersson.

”Vill markera”

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein ser MP:s besked om en ”funderare” som en markering. Hon tror dock att de ändå kommer återta sin plats i regeringen.

– Det troliga är att de gör det. Men han vill väl markera att den budget som går igenom är väldigt dålig ur klimataspekten då man sänker skatten på bensin och diesel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.