Efter en sommar med många bränder i skog och mark höjs nu röster för att engångsgrillar ska förbjudas permanent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Efter brandsommaren: Krav på permanent förbud mot engångsgrillar

Publicerad

Under högsommarens extrema värmebölja slutade många handlare att sälja engångsgrillar på grund av brandrisken och nu väcks krav på att förbjuda dem. Livsmedelsföretaget Axfood överväger att permanenta sitt säljstopp som infördes i somras.

Under sommarens extrema värmebölja då eldningsförbud rådde i stora delar av landet behövdes inget förbud för att många handlare självmant skulle sluta sälja engångsgrillar. Det generella säljstoppet är nu hävt hos de flesta men inte hos Axfood som driver Hemköp och Willys.

– Det är ju egentligen en dålig produkt av andra orsaker än just bränderna. De innebär mycket nedskräpning och består av aluminium, som oftast inte lämnas till metallåtervinningen, så vi säljer dem fortfarande inte, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef hos Axfood.

Fler vill se förbud

Även brandförsvaret och Skärgårdsstiftelsen ogillar engångsgrillar. För Skärgårdsstiftelsen som äger och förvaltar 40 naturreservat har engångsgrillarna blivit ett riktigt gissel och de vill nu se ett förbud. 

– Brandrisken är naturligtvis högst påtaglig men engångsgrillarna förstör också väldigt mycket av berghällarna som spricker och blir förstörda för all framtid. Dessutom skadas våra tillsynsmän av de här engångsgrillarna, Så det finns många samverkande faktorer som gör att vi är direkt emot de här engångsgrillarna, säger Anna Waxin som är VD för Skärgårdsstiftelsen.

ICA och Coop drog också in försäljningen av engånggrillar i somras. De säger att det nu är upp till deras enskilda handlare och butiker att avgöra om de vill sälja engångsgrillar eller inte.

– Våra butiker agerar utifrån de lokala förhållandena – det vill säga om eldningsförbud råder eller om det finns några rekommendationer från myndigheterna, säger Coops presschef Tobias Rydegren.

”Konsumenten måste få välja själv”

ICA har en liknande policy.

– Vi införde ett generellt säljstopp redan innan eldningsförbudet men nu är det upp till de enskilda ICA-handlarna, säger Tony Holmberg, vd på ICA Non Food.

– Rätt använd och källsorterad efter användning så är det en praktisk och populär produkt som konsumenten själv måste få välja att köpa eller inte köpa, säger han.

Både Coop och ICA poängterar också att de informerar sina kunder om hur engångsgrillarna ska användas och tas tillvara efter användandet. Men konkurrenten Axfood överväger att permanenta sitt säljstopp.

– Nu håller ju grillsäsongen på att ta slut så nu gör vi en översyn för att se hur vi ska göra framåt, säger Åsa Domeij.

Om du fick bestämma skulle era butiker då sluta att sälja engångsgrillar permanent?

– Det vore ju förstås det allra bästa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet