Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stor yta kan en brigad försvara? Planen är att Sveriges armé ska fördubblas till fyra brigader. Hur skulle ett försvar av Sverige se ut då? Hör arméchef Jonny Lindfors. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Efter framtida satsning: Så kan Sverige försvaras

Uppdaterad
Publicerad

I dag har svenska armén två brigader. Planen är att armén ska fördubblas. Ett mål som nu ser ut att behöva skjutas på framtiden. Men hur skulle ett försvar av Sverige kunna se ut med fyra brigader?

I dagsläget har den svenska armén två brigader. I början av kalla kriget hade den 37 brigader, även om de nu är tyngre beväpnade.

Riksdagen har beslutat att de två brigaderna ska utökas till fyra stycken till år 2030. Men det här kan behöva skjutas på framtiden, enligt rekommendationer från ÖB. Den huvudsakliga anledningen är stödet till Ukraina, enligt uppgifter till SVT.

Även om armén skulle fördubblas i storlek, blir det enligt arméchef Jonny Lindfors nödvändigt med hårda prioriteringar och en krigföring som framförallt drivs av vad fienden gör.

– Antingen får man försvara en väldigt viktig plats eller möta ett anfall från en motståndare.

Nytt försvarsbeslut, när riksdagen bestämmer hur försvaret ska utvecklas, ska tas under hösten 2024.

Brigad

En brigad är ett krigsförband på omkring 5000 personer, som består av olika delar som artilleri, stridsvagnar, underrättelse, luftförsvar och liknande som arbetar tillsammans för att slå en motståndare.

En brigad kan anfalla på en mils bredd och försvara ett område med tre mils bredd.

I dagsläget har Sverige två brigader.

Källa: Arméstaben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.