Efter hårda kritiken: Nu ska ”Rakel” bytas ut

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tar nu första steget till att ersätta Rakel, det kommunikationssystem som används av bland annat blåljuspersonal och Försvarsmakten. Ambitionen är ett modernare och mer specialanpassat system.

Rakel står för Radiokommunikation för effektiv ledning och är landets nationella kommunikationssystem. Det byggdes ut 2005 till 2010, och används av mer än 600 organisationer. Framförallt är det dock en kommunikationsväg inom polis, räddningstjänst, sjukvård och försvaret.

Rakel har dock åldrats, och klarar inte av dagens krav på till exempel datatrafik. Den 25 juni tog därför regeringen de första stegen mot vad man kallar Rakel generation två.

– Nu ger vi MSB två uppdrag, framförallt att modernisera Rakel som är föråldrat med begränsad teknik. I dag kan man egentligen bara prata i Rakel. Nu tittar vi på ett system, Rakel 2, som också får med datakommunikation, så man kan skicka bilder, streama videos, på ett helt annat sätt kunna jobba uppdaterat i ett säkert komumnikationssystem, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Det andra uppdraget handlar om att man mer långsiktigt ska föreslå ett system, en hybridlösning där man får ett robust system också i händelse av kris eller krig.

Ska ägas av staten

En första kompletterande lösning med datatrafik ska vara på plats 2022, men redan i februari 2021 ska ett förslag på ett helt nytt system presenteras.

För att undvika att viktiga komponenter och delar av systemet hamnar under andra länders kontroll genom uppköp så ska MSB utgå ifrån att staten själv äger och kontrollerar centrala delar av Rakel.

Fick kritik: ”Är bättre”

Rakel har fått kritik, bland annat för larm som som inte gått fram och dåligt ljud. Vid terrordådet på Drottninggatan 2017 upplevde räddningstjänsten i Stockholm så stora problem att delar av ledningen fick styra insatsen direkt på plats.

Under skogsbränderna 2018 gick Rakel stundtals inte att använda i vissa brandområden, och där fick brandmän använda egna telefoner.

– Det är redan bättre i sommar, för MSB har ställt ut ytterligare nio mobila Rakel-stationer som man kan använda. Sverige har en bättre beredskap för skogsbränder idag, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.