Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vd:n och grundaren av SBB, Ilja Batljan, kommenterar den eventuella försäljningen av bolaget i en intervju med SVT. Hör hans svar i videon.

Efter börskollapsen: Fastighetsbolaget SBB öppnar för att sälja

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen beslutade SBB:s styrelse att öppna för att sälja hela eller delar av den svenska fastighetsjätten.

– Bolaget har drabbats av förändrade marknadsförutsättningar, säger Ilija Batljan till SVT.

Den tidigare socialdemokratiske topp-politikern Ilja Batljan grundade 2016 fastighetsbolaget SBB med målet att bli Nordens fastighetskung. Med lånade pengar skulle SBB bli Nordens största bostads- och samhällsfastighetsbolag på kort tid.

Affärsidén var att köpa kommunala fastigheter som till exempel skolor och förskolor för att sedan hyra ut dem till den tidigare ägaren. Under första kvartalet hade bolaget över 81 miljarder kronor i lån. Nu stiger räntekostnaderna, värdet på fastigheter sjunker och de runt 300 000 aktieägarna har i år fått se aktiekursen minska med cirka 70 procent.

Medan krismötena avlöser varandra tar Ilija Batiljan på måndagen en kort paus på bolagets huvudkontor på den exklusiva adressen Strandvägen 1 i Stockholm för att svara på frågor.

Batljan: Trygg att sälja till kommunerna

I torsdags föreslog Vänsterpartiet att kommunerna ska få förköpsrätt till de byggnader de en gång sålde till SBB.

– Jag skulle känna mig trygg med att sälja till kommunerna, det har vi gjort tidigare, om de betalar marknadspris, säger Ilja Batljan.

När vi sågs för ett drygt år sedan verkade du gladare än du är nu?

– Jag var glad då, och jag är glad över vår verksamhet och våra medarbetare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.