”På grund av det hat och hot mot polisen har inlägget nu tagits ner”, skriver Mikael Damberg på Instagram. Foto: TT/Instagram

Efter kritiserade Instagram-inlägget – nu svarar Damberg: ”Var otydligt och väckte frågor”

Uppdaterad
Publicerad

I ett lättsamt inlägg på Instagram beskriver inrikesminister Mikael Damberg (S) hur han följt med polisen i Stockholm under en runda på stan, och där sett hur de beslagtagit en ”väldigt dyr jacka” från en person som ska ha varit misstänkt för narkotikabrott. Inlägget väckte känslor – och nu bemöter Damberg kritiken.

”Avslutade arbetsdagen med en kvällstur med polisen på Norrmalm..”, skriver Sveriges inrikesminister Mikael Damberg i ett inlägg på Instagram, följt av en bild som föreställer poliser som leende håller upp en jacka.

Jackan ska ha tillhört en person misstänkt för narkotikabrott, och ska ha haft ett värde som översteg personens inkomst. Den misstänkte kunde inte heller bevisa inköpet av plagget.

”Jackan togs i beslag!” skriver Damberg.

Många reagerade starkt, både positivt och negativt, på inlägget som postades på fredagen. Damberg tog efter ett tag bort det.

Foto: Instagram

 
”Bara provocerande”

”Att man står och poserar nöjt med beslaget som tagits från enskild på lösa grunder är bara provocerande”, skriver advokaten Viktor Banke, i en kommentar till det nu borttagna inlägget. Vissa har menat att inlägget är ett bevis på polisens rasprofilering av misstänkta, medan andra oroar sig för att den misstänkte ska ha lämnats jack-lös ute i den kalla Stockholmsnatten.

”Personen lämnades inte ute i kylan”

Under tisdagsmorgonen publicerade Damberg ett nytt inlägg på Instagram, där han dementerar detta, och bemöter en del av kritiken.

”För beslaget av jackan fanns misstanke om brott. Personen lämnades inte ute i kylan. Beslutet togs av polisen och åklagare får besluta om det räcker för att väcka åtal.”

Damberg skriver också att polisen ska ha fått motta mycket hat efter hans inlägg, och att detta ska ha varit en bidragande orsak till att han raderade det.

”Vi förstår att Instagraminlägget var otydligt och väckte frågor”, avslutar Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.