Germay Woldu ordförande för Kris, Kriminellas revansch i samhället. Foto: SVT

Dubbelsmäll för Kris: Nekas nya bidragspengar – måste betala tillbaka gamla

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Kris drev en kurs som skulle hjälpa tidigare kriminella att komma närmare jobb. Men utbildningsprojektet innehöll en rad brister och nu måste Kris betala tillbaka nästan en miljon kronor. Samtidigt har Kriminalvården beslutat att neka föreningen bidrag för 2021.

– Man riskerar att döda en förening som funnits i 20 år, säger ordföranden till SVT.

SVT berättade i höstas om granskningen av föreningen Riks-Kris utbildningsprojekt. Allmänna arvsfonden hade hittat en rad brister, bland annat att pengar felaktigt använts till spabesök, bensin – och alkohol i samband med en middag.

Kris hade då redan betalat tillbaks 200 000 kronor av totalt 11 miljoner som gått till projektet, men Arvsfonden krävde föreningen på ytterligare drygt en miljon.

Och i dag kom beslutet från statliga Kammarkollegiet: Kris måste betala tillbaks 937 504 kronor.

Stopp från Kriminalvården

Arvsfondens ifrågasättande ledde i höstas till att den folkhögskola som skulle ha drivit utbildningen vidare drog öronen åt sig och stoppade övertagandet.

Samtidigt drabbas föreningen Kris nu också av en annan smäll: Kriminalvården har beslutat neka Kris bidrag för 2021, med hänvisning till bland annat turbulensen kring kursprojektet.

Kriminalvården skriver i sitt beslut att föreningens ”kommunicering och agerande” kring granskningen varit ”bristfällig” och att granskningen i sig ”vittnar om stor omdömeslöshet i KRIS hantering av bidragspengar”.

Enligt beslutet ser Kriminalvården ett stort värde i Kris verksamhet ”när den fungerar”, men också att föreningens anstaltsbesök drar resurser och att säkerhetsriskerna bedöms överskugga fördelarna.

”Jättebeklagligt”

Kris hade sökt 1,4 miljoner, men får alltså inte ett öre.

– Det är jättebeklagligt. Det är Kriminalvårdens klienter som blir lidande, säger Kris ordförande Germay Woldu till SVT.

I fjol fick Kris 400 000 kronor från Kriminalvården, som framför allt användes till att utbilda personer som skulle jobba motiverande med intagna. Enligt Germay Woldu är det detta arbete som nu kommer att drabbas.

Kritiserar Arvsfonden

Själva besöken har visserligen legat nere under coronapandemin men man har försökt utveckla andra arbetssätt, och hade sett fram emot att börja om på nytt med besöken.

– Hur vi ska kunna göra det utan de här bidragen, det återstår att se.

Woldu vill inte kommentera Kammarkollegiets beslut förrän han läst det. Men han menar att de flesta problemen i Kris kan härledas till föreningens tidigare ledning. Han är kritisk till Arvsfondens agerande.

– Nu riskerar man att döda en förening som funnits i 20 år. Men jag känner ändå att hoppet inte är ute, för vi gör ett bra jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.