Miljonsmäll hotar Kris efter granskning av stödmiljoner

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Kris hotas av en ekonomisk smäll som enligt ledningen kan leda till konkurs. Detta sedan en granskning visat stora brister i ett utbildningsprojekt, där pengar ska ha gått till bland annat bilar, alkohol och spa. Nu stoppas utbildningen av den skola som skulle ta över ansvaret.

Kriminellas revansch i samhället fick från 2016 elva miljoner från Arvsfonden för att bygga upp en kurs för ”livsstilskoordinatorer” vid Tollare folkhögskola. Tidigare kriminella och missbrukare med funktionsnedsättningar skulle få en utbildning som kunde ge arbete på till exempel stödboenden och fritidsgårdar.

Projektet har enligt både Kris och Arvsfonden varit en framgång som hjälpt deltagare till jobb. Men efter signaler om oegentligheter startade Arvsfonden i januari en granskning av den ekonomiska redovisningen, som kom att visa stora brister.

  • Kostnader som inte kunde kopplas till projektet, bland annat för spa, inkasso och kemtvätt.
  • Saknade underlag för bland annat resor.
  • En projektledare som också fått arvode som mentor.
  • Kostnader för bensin, parkering, biltvätt och billackering. ”Förekomst av många bilar”.
  • En stor mängd kostnader för ”restaurangbesök, luncher och övriga måltider” samt ”Kostnader för alkohol i samband med middag”.

Kris har fått förklara sina utgifter och återbetalat drygt 200 000. Men man är fortfarande oense om drygt en miljon och Arvsfonden har nu skickat ärendet till Kammarkollegiet som ska avgöra om Kris måste betala tillbaks hela eller delar av stödet.

– Det handlar om förtroendet för Arvsfonden. Pengarna ska gå till det de är avsedda för, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfonden.

Kris kritiskt

Ett återbetalningskrav på en miljon eller mer skulle enligt Kris slå hårt mot föreningens ekonomi.

– Det skulle betyda att vi skulle få sparka folk på kansliet, vi kanske går i konkurs, säger ordföranden Germay Woldu. Han menar att felaktigheterna till stor del kan härledas till förbundets tidigare ledning, och är kritisk till Arvsfondens agerande.

– Vi har hållit mål och budget. Vi har fått de tre första åren godkända, alla beslut har skett i samverkan. Hur kan man först godkänna och sen riva upp allting?

Efter Arvsfondens beslut hotas nu framtiden också för själva utbildningen. Den var på gång att flyttas från Tollare till Stensunds folkhögskola utanför Trosa, men nu har Stensund dragit öronen åt sig. Rektor Petra Fasth skriver till SVT att man i väntan på avgörandet beslutat att inte gå vidare med övertagandet.

Bakgrund: Kris på kris för Kris

Föreningen Kris bildades 1997 och är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra.

Det har stormat kring föreningen många gånger.

2006 försvann pengar från lokalföreningen i Växjö och misstankarna riktades mot en person som varit ledamot i styrelsen.

2009 splittrades Kris när den uteslutna Stockholmsavdelningen bildade X-cons. Det uppmärksammades bland annat att det förekommit spel om pengar efter att Kris fått pengar för att motverka spelmissbruk.

För ett år sedan utreddes dåvarande riksordföranden för påstådda kränkningar, misstankar han senare friades från.

Så sent som i sommar har hela lokalavdelningen i Halmstad, där den tidigare ordföranden varit verksam, uteslutits från riksorganisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.