Kris rikstäckande organisation har uteslutit sin lokala förening i Halmstad. Det efter att föreningen haft problem med ledningen under flera års tid. Foto: SVT

Kris Halmstad utesluts ur riksorganisationen

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Kriminellas revansch i samhället har uteslutit sin lokala förening i Halmstad. Detta efter att ledningen i Halmstad, enligt riksorganisationen, inte agerat i enlighet med föreningens stadgar och moral. Den lokala föreningen i Halmstad vill i nuläget inte kommentera uteslutningen.
– Det handlar om individer som inte kommit till rätta med sig själv, säger Germay Woldu, förbundsordförande i Kris.

Bakgrunden till uteslutningen är, enligt Geramy Woldu, att Halmstadsföreningen under flera års tid har haft problem med sin ledning. För ett år sedan blev Paul Barath, tidigare ordförande i den rikstäckande organisationen och lokala föreningen, utesluten. Detta efter att han enligt riksorganisationen ska ha missbrukat sin ställning som ordförande.

Och enligt Geramy Woldu är det efterdyningar av Paul Baraths styre som gjort att man nu valt att utesluta den lokala föreningen.

– Det har varit personstyrt och en människa som styr med järnhand. När han försvinner ska andra ska ta över och då vet de inte hur, eftersom att de aldrig fått lära sig hur man leder en förening, säger han. 

Tillbakavisar anklagelserna

Paul Barath, en av Kris Halmstads ledande personer under 15 års tid, fd ordf i Kris Halmstad och i riksorganisationen, tillbakavisar dock anklagelserna.

– Jag är helt friad från alla anklagelser av åklagare. Men att styra en sådan förening med järnhand är för mig samma sak som att styra med ansvar. Man ger inte nya medlemmar för mycket ansvar som de inte klarar av. Man hjälper de istället att lyckas och då måste man vara tydlig.

Paul Barath menar också att riksorganisationen bör ta sin del av ansvaret i att lokalföreningen i Halmstad inte har fungerat.

– De har spätt på den turbulenta situationen när de uteslöt mig för ett år sedan. De borde stöttat oss istället, säger Paul Barath som hoppas att någon har styrka nog att driva föreningen i Halmstad vidare.

”Har fått tid på sig att göra rätt”

Exakt vad Kris Halmstad nu ska ha gjort vill Geramy Woldu inte gå in på, men enligt riksorganisationen finns det frågetecken kring hur lokalföreningen använt bidrag.

– De har fått tid på sig att göra rätt, men har inte gjort det och därför tog vi det här beslutet, säger Germay Woldu.

Meddelade beslutet under torsdagen

Riksorganisationen har inte gjort någon polisanmälan och beslutet om uteslutning fattades förra tisdagen. Under torsdagen meddelade de beslutet till föreningen i Halmstad.

När SVT Nyheter Halland når Halmstads nu före detta Kris-förenings ledning har de precis läst igenom beskedet om uteslutningen och vill i nuläget inte ge någon kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer