Delad bild. Till vänster: person i kostym i korridor. Till höger: två personer samtalar inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar AP-fondernas chefer på SVT:s frågor. Foto: Vlada Cakic och Fredrik Larsson/SVT

Efter långa tystnaden – här svarar AP-fondernas chefer på SVT:s frågor

Uppdaterad
Publicerad

Nära sex miljarder av statliga pensionspengar försvann när Northvolt gick i konkurs. I dag frågades cheferna för Första till Fjärde AP-fonderna ut i riksdagens finansutskott om hur förlustinvesteringen gått till.

– Vi är glada för att det blev många frågor för då kunde vi djupa mer i de frågeställningar som uppenbart fanns bland riksdagens ledamöter, säger Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, efter utfrågningen.

AP-fondernas investering i batteriföretaget Northvolt skedde via ett nyköpt lagerbolag och ett kommanditbolag utan anställda. På så sätt kom AP-fonderna runt förbudet mot att investera direkt i bolag utanför börsen.

Efter SVT:s avslöjande i april enades alla åtta riksdagspartier i finansutskottet snabbt om att kalla AP-fondernas chefer till riksdagen för att förklara sig.

Vd: Blev imponerade av Northvolt

Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden, berättar att de hade följt Northvolts utveckling och blivit imponerade av bolaget när de tog beslutet att investera. I en utvärdering 2021 tittade man även på riskerna, säger han.

– Men vi tyckte att avkastningspotentialen var så lovande i förhållande till riskerna.

”Skett i enlighet med lagen”

Kristin Magnusson Bernard, vd på första AP-fonden ville inför utfrågningen trycka på att investeringen gått rätt till.

– Det jag kommer fokusera på är hur den här investeringen har skett i enlighet med lagen, och hur den har skett i enlighet med våra egna interna processer och riktlinjer, så att alla kan känna en trygghet i det.

Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden, har samma uppfattning som Ekvall och Magnusson Bernard.

– Att vi skulle ha rundat lagen, det stämmer över huvud taget inte. Det här var helt i enlighet med den lagstiftning som fanns.

Första till Fjärde AP-fonden får inte investera direkt i bolag utanför börsen, eftersom det innebär för stora risker. Men efter en ny lagändring kan de investera i onoterade bolag via ett riskkapitalbolag. Just ett sådant bildades en kort tid före köpen av aktier i Northvolt. Foto: SVT Grafik

Öppning skrevs in i lagen

Investeringar utanför börsen är mer riskabla och det blev förluster på 5,8 miljarder kronor för Första till Fjärde AP-fonden när Northvolt gick i konkurs.

När AP-fonderna gjorde investeringen hade de drivit på för att få bort förbudet mot att investera direkt i onoterade aktier. Men politikerna sa nej. Riskerna är betydligt högre än vid investeringar på börsen.

Men en liten öppning skrevs in i lagen: AP-fonderna kunde få bilda riskkapitalföretag med andra investerare. AP-fonderna själva skulle dock inte få ta det operativa ansvaret, det vill säga välja ut aktieinvesteringarna.

SVT:s granskning visar dock att det riskkapitalföretag som AP-fonderna bildade inte hade några anställda samt en styrelse som bara bestod av tjänstemän på AP-fonderna.

Därmed tycks investeringen ändå i praktiken ha gjorts av AP-fonderna själva – vilket alltså är förbjudet.

Granskningen av AP-fondernas Northvoltinvestering

• 5,8 miljarder kronor av de statliga pensionspengarna gick upp i rök i samband med Northvoltkonkursen. SVT har granskat Första – Fjärde AP-fondens miljardinvesteringar i batteritillverkaren. Granskningen visar att fonderna lyckades ta sig runt ett förbud mot investeringar i onoterade bolag, genom att skapa ett eget riskkapitalföretag.

• SVT:s granskning visar att AP-fondernas riskkapitalföretag, 4 to 1 Investments, är en konstruktion utan anställda. I lagen har det specificerats att AP-fonderna inte får ”ta på sig det operativa företagsledningsansvaret i dessa riskkapitalföretag”. Det betyder att AP-fonderna inte själva får agera operativt och välja ut enskilda bolag, som Northvolt, för aktieinvesteringar. Det ska riskkapitalföretaget som saknar anställda göra. Styrelsen i riskkapitalföretaget består av tjänstemän från de fyra AP-fonderna. Därmed väcks frågan om vem som fattat investeringsbeslutet i Northvolt.

• SVT hade sökt AP-fondcheferna för intervjuer under ett halvårs tid. Cheferna valde att enbart ge svar skriftligen. Efter SVT:s granskning kallade riksdagens finansutskott till sig fondcheferna för en utfrågning om upplägget bakom investeringen och frågor om fondernas förhållande till medieförfrågningar.

Vad är AP-fonderna?

Varje år sätts en del av din inkomst av till det som kallas allmän pension. De pengar du tjänar in i dag används till dagens pensionärer, i gengäld har staten en skuld mot dig den dag du går i pension.

Pensionsavgifterna delas upp på två konton: inkomstpension och premiepension.

Premiepensionen kan du investera i fonder som du väljer själv.

Inkomstpensionen förvaltas av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden. De fungerar som en buffert, när det är för mycket kapital i pensionssystemet sätts pengar in på fonderna, om det saknas pengar är det där kapital hämtas.

Därutöver finns Sjätte AP-fonden, som är ytterligare en buffertfond, samt Sjunde AP-fonden som hanterar premiepensionen för alla som inte gjort ett aktivt val själva.

Den Sjätte AP-fonden valde, till skillnad från Första- till Fjärde AP-fonden, att inte investera i Northvolt. Detta trots att fonden har ett uppdrag som möjliggör investeringar i onoterade bolag.

Källa: Pensionsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.