Ebba Busch (KD), Märta Stenevi (MP), Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) kräver nya åtgärder för att stoppa män som dödar kvinnor i nära relationer. Foto: TT/TT/TT/TT/TT

Efter morden: Partisamtal om våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier kräver nya åtgärder för att stoppa män som dödar kvinnor i nära relationer.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) bjuder nu in till partisamtal och menar att det markerar hur viktig frågan är.

– Det är en fråga om liv och död.

Den senaste tiden har mycket fokus legat på gängkriminalitet, men Stenevi konstaterar att våldet mot kvinnor är minst lika allvarligt.

– Det här våldet pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar och det förtjänar samma allvar och samma resurser som mot gängkriminaliteten.

Jämställdhetsministern skickade på söndagen ut en intresseförfrågan till sina partiledarkollegor efter att Centerledaren Annie Lööf gjort ett inlägg på Facebook.

”Var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? ”, undrar Lööf på Facebook.

Bakgrunden är flera uppmärksammade fall de senaste veckorna där män misstänks ha mördat en kvinna de har eller har haft en relation med.

Kräver krafttag

Lööf pekar bland annat på en kvinna som dödades i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping i torsdags och en kvinna som misstänkts ha dödats av en man hon har en relation med i en lägenhet i Nacka utanför Stockholm, också i torsdags.

C vill se höjda minimistraff för våld mot kvinnor, kriminalisering av kontrollerande beteende, men även mer resurser mot och ökad prioritering av mäns våld mot kvinnor.

Hon tillägger dock: ”Mäns svinaktiga beteende mot kvinnor går inte enbart att lagstifta bort. Vi måste alla se till att arbeta med förändrade normer och attityder mot de pojkar och män som har en snedvriden kvinnosyn”.

Ytterligare skärpningar

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) reagerar på de senaste veckornas uppmärksammade fall. Han pekar bland annat på att straffen skärpts för grova våldsbrott, på att 350 särskilda utredare anställs inom polisen för att utreda sexualbrott, brott mot barn och brott i nära relation, på att möjligheterna att förena kontaktförbud med elektronisk fotboja utvidgats och på att man storsatsat på kvinnojourer.

Justitiedepartementet arbetar dessutom med förslag på ytterligare straffskärpningar, uppger Damberg.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch skriver i en kommentar till TT att ”brott mot kvinnor måste straffa sig hårdare”.

KD vill att överträdelse mot kontaktförbud ska leda till fängelse och att kontaktförbud ska kunna vara hela kommuner i särskilda fall. Partiet föreslår också att hotade kvinnor ska få rätt att få använda pepparsprej, larm och få utbildning i självförsvar.

V vill se ”haverikommissioner”

Även Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar anser att frågan måste prioriteras.

Hon pekar på att kvinnor som dödats oftast har varit i kontakt med myndigheter utan att ha fått tillräcklig hjälp. Därför vill Vänsterpartiet se en ”haverikommission” varje gång en kvinna dödas. Dadgostar anklagar andra partier för att bara lyfta frågan om våld mot kvinnor när något har hänt.

– Vi har till exempel inte fått någon långsiktig finansiering av kvinnojourerna än.

Dödligt våld mot kvinnor

  • De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor dödats av en närstående i en parrelation, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. Förra året dödades 13 kvinnor, 2019 16 och 2018 22 kvinnor i en nära relation.
  • När en kvinna dödas av nuvarande eller tidigare partner är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot, skriver Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) på sin hemsida. Nära hälften av brotten har föregåtts av anmälningar till polisen.
  • Enligt NCK tyder forskning på att det största bakomliggande motivet till dödligt partnervåld mot kvinnor är mannens behov av kontroll över kvinnan. Detta blir tydligt då brotten ofta begås i samband med separation eller med svartsjuka som motiv, skriver NCK.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.