konsumentminister Per Bolund (MP) Foto: TT

Efter NIX-bråket: Ministern lovar skärpt lag mot telefonförsäljarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att föreslå en ny lag som kräver en skriftlig bekräftelse från konsumenten vid telefonförsäljning. Det beskedet kommer nu från konsumentminister Per Bolund (MP) efter att Konsumentverkets samarbete kring NIX-registret brutit samman.

– Situationen ger skäl till handling, säger Per Bolund till SVT Nyheter apropå gårdagens nyhet att Konsumentverket lämnar samarbetet kring det så kallade NIX-registret.

Efter att bland andra SVT 2013 granskat telefonförsäljningens baksidor tillsatte dåvarande konsumentminister Birgitta Ohlsson (L) en utredning som bland annat skulle se över just möjligheten att kräva en skriftlig bekräftelse från konsumenten vid telefonförsäljning.

Utredningen presenterade 2015 ett förslag om skriftlighetskrav, men sedan dess har det varit tyst från regeringen. Branschorganisationer har dock bedrivit ett intensivt lobbyarbete, och SVT Nyheter kunde i höstas visa hur flera partier bytt position i frågan.

”Förslag i närtid”

Nu menar dock Per Bolund att läget är så allvarligt, i synnerhet sedan Konsumentverket brutit samarbetet med NIX, att en lagändring måste komma på plats. Argumentet om tusentals förlorade jobb avvisar han.

– Skriftlighetskrav finns i andra länder, och vi kan inte se att det får den typen av konsekvenser där. 

– Jag har ambitionen att gå fram med ett skriftlighetskrav.

Inom vilken tidsperiod?

– Det är ju lång tid sedan utredningen kom, så det är hög tid att gå fram med ett lagförslag. Självklart dyker det upp frågor som måste redas ut, men det handlar om att gå fram med förslag i närtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telefonförsäljning

Mer i ämnet