Efter otaliga tv-inslag: Nu slutar Kerstin Holm

Publicerad

Sedan början av 1980-talet har Kerstin Holm varit en av SVT Nyheters flitigaste reportrar. Ständigt på språng har hon förmedlat stora och små nyheter till Rapports och Aktuellts tittare och ställt otaliga politiker och andra makthavare till svars. Nu går hon i pension – men lär trots det dyka upp i nyhetssändningarna även i framtiden.

Efter en storstilad avtackning på SVT är den naturliga första frågan att ställa till Kerstin Holm: Hur känns det?

– Det är omtumlande och lite overkligt. Lite sorgligt också. Att lämna ett jobb som jag brunnit för sedan 1981 och där jag fått vara med om stora förändringar i samhället – det har varit spännande, och det väcker både sorgsenhet och tacksamhet.

Men något hundraprocentigt avsked blir det inte – Kerstin Holm kommer att dyka upp då och då som inhoppare i SVT:s nyhetssändningar.

Kerstin Holm har länge varit politikreporter, men var från början allmänreporter. Det började med att hon praktiserade på Rapport hösten 1981, sedan kom hon tillbaka efter Journalisthögskolan och jobbade bland annat på SVT i Falun och Växjö innan hon kom till Aktuellt 1984.

2010 fick hon Resumés Guldkratta som premierar ”riktigt bra journalistiskt arbete”.

Åkte till mordplatsen när Palme mördats

Vilka är dina starkaste minnen från alla år på SVT Nyheter?

– Jag minns förstås när jag blev uppringd av redaktionen mitt i natten när Olof Palme hade blivit mördad, det var 1986. Jag åkte till mordplatsen på Sveavägen och när vi åkte genom stan tänkte jag på att det inte var några avspärrningar någonstans. Runt själva mordplatsen var det bara lite avspärrningar, som utvidgades senare.

Dagen därpå skulle hon bevaka ett möte med Nordiska rådet där Palme skulle ha varit med.

– Vi åkte dit i alla fall. Stämningen var låg, det vajade flaggor på halv stång överallt.

När utrikesminister Anna Lindh, socialdemokrat liksom Palme, mördades 2003 var Kerstin Holm också med.

– Det skulle vara folkomröstning om euron och jag skulle följa henne och Margot Wallström på en valturné. Dagen före blev jag uppringd och fick veta att Anna Lindh blivit knivskuren. Morgonen därpå åkte jag till Rosenbad och när jag såg hennes pressekreterare och flera ministrar gå in, förstod jag att hon hade dött. Det var märkligt att vara med om båda dessa händelser.

Andra stora händelser som hon minns är terrordåden i USA 11 september 2001 – hon hade själv bott i New York några år och hade vänner där, som klarade sig – och terrordåden i centrala Stockholm 2010 och 2017.

Direktsände sju timmar efter terrordådet

När Rakhmat Akilov hade kört ihjäl flera människor på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 stod Kerstin Holm sju timmar på plats och direktsände.

– Jag har varit med om att två ministrar blivit mördade och att terrorismen kommit till Sverige. Stora förändringar har skett i vårt samhälle. Säkerheten har höjts väldigt mycket.

Hon har intervjuat otaliga politiker, ofta i allvarstyngda situationer, men en och annan mer dråplig situation har hon också varit med om. En av dem skedde precis innan hon började på SVT.

Blev slängd i vattnet av Glenn Hysén

– Jag sommarjobbade på Bohusläningen och skulle intervjua fotbollslandslaget före en landskamp mot Bulgarien. Alla i laget bara låg runt en pool och ville inte prata – de tänkte bara på att ladda upp. Jag sa till dem att jag inte trodde att de kunde simma, och då jagade Glenn Hysén och en till mig runt poolen och det slutade med att de slängde mig i vattnet.

– Mitt största bekymmer var att jag skulle komma tillbaka till redaktionen och vara genomblöt. Men fotografen hade ju fattat vilken grej detta var och tagit en massa bilder och det blev stort uppslaget i tidningen dagen därpå förstås.

Att hon senare valde att jobba med tv och inte på dagstidning hade dock inte med den ofrivilliga simturen att göra. Hon valde tv eftersom hon gillade att jobba i team och för att nå en stor publik.

– På den tiden fanns bara SVT, inga andra tv-kanaler. De jobb man gjorde fick stor genomslagskraft. Men jag har aldrig strävat efter att bli kändis. Därför gör jag sällan ståuppor.

Tempot högre i journalistiken i dag

Vad är den största skillnaden i journalistiken i dag mot när du började?

– Tempot. I dag ska allt publiceras snabbt vilket leder till att det kan bli fel ibland. Och så är det så mycket direktrapportering, där man bara håller på och väntar på att något ska hända. Jag tycker det är bättre att fokusera på själva nyheten.

Det viktigaste för att förmedla en nyhet på ett bra sätt är att göra den begriplig, slår hon fast.

– Det ska vara rakt och sant. Man ska inte krångla till det så mycket. Och så ska det vara balanserat, alla ska få komma till tals.

Brinner för jobbet

Alla Kerstins kollegor genom åren är eniga om en sak: Hon har ett sällsynt driv, hon ger aldrig upp och hon jagar ständigt nyheter.

– Jag brinner verkligen för jobbet, jag vill göra varje jobb så bra det bara går, om det är en stor nyhet eller ej spelar ingen roll. Det kanske har varit lite påfrestande för andra ibland. Men det är sådan jag är.

I spelaren ovan kan du se bilder från Kerstin Holms långa karriär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer