Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shoka Åhrman, sparekonom, tipsar på hur du ska tänka kring att binda boräntan eller inte. Foto: Leif R Jansson / TT /SVT

Efter räntehöjningen: Storbankerna räknar med ännu dyrare lån

Publicerad

Bolånetagare får räkna med ännu dyrare lån framöver och högre boräntor under en längre tid än tidigare prognoser visat. Det visar en sammanställning av de fem storbankernas nya ränteprognoser som SVT Nyheter gjort efter Riksbankens senaste höjning av styrräntan.

Den 29e juni höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Det är den högsta nivån på nästan 15 år. SVT har frågat de fem storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank och Danske bank om deras prognoser för styrräntan. 

Bankerna räknar nu med minst en höjning till och att styrräntan toppar i höst på mellan 4.00 och 4,25 procent. Tidigare räknade de flesta bankerna med att räntan skulle toppa på 3,75 procent. 

– Det är fortfarande väldigt hög inflation och dessutom är kronan svag och det är ju någonting som gör att inflationstrycket blir ännu högre via att vi importerar varor. Det gör att vi tror att Riksbanken kommer fortsätta höja räntan både i september och i november, säger Christina Nyman chefsekonom på Handelsbanken. 

”Stor osäkerhet kring inflationen”

Bankerna räknar också med att den högre nivån blir mer ihållande än vad man tidigare trott och att sänkningarna börjar lite försiktigt tidigast i april 2024. Mot slutet av 2024 räknar storbankerna med att Riksbanken sänkt räntan till mellan 3,00 och 3,75 procent. Förut räknade bankerna med att styrräntan skulle komma ned till som lägst 2,00 procent vid slutet av 2024.

– Det är fortfarande jättestor osäkerhet kring inflationen. Den är ju väldigt hög och måste komma ner ganska mycket innan vi kommer ner till inflationsmålet, säger Christina Nyman på Handelsbanken.

“Kännbart för hushållen” 

De med bolån kan alltså räkna med att boräntorna kommer fortsätta höjas framöver. Enligt Christina Nyman innebär en halv procentenhets höjning en ökad kostnad på 7 200 kr årligen för ett lån på 2 miljoner med rörlig ränta, räknat efter ränteavdrag 

– Det är klar att det blir väldigt kännbart för många hushåll med stora lån, säger hon.

Så tror storbankerna om styrräntan

Nordea: Räknar med höjning till 4,00% i september. Första sänkning i april 2024 för att nå 3,00% i slutet av 2024.

Danske Bank: Räknar med höjning till 4,00% i september. Första sänkning i april 2024 för att nå 3,00% i slutet av 2024.

Swedbank: Räknar med höjning i september och i november till 4,25%. Första sänkning i april 2024 för att nå 3,25% i slutet av 2024.

SEB: Räknar med höjning till 4,00% i september. Första sänkning i april 2024 för att nå 3.25 i slutet av 2024.

Handelsbanken: Räknar med höjning i september och oktober till 4,25. Första sänkning juni 2024 för att nå 3,75 i slutet av 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.