Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det väntas höga temperaturer och solsken lagom till påskhelgen. Foto: SVT/TT/Matt Rourke

Efter stormkaoset – nu kommer vårvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig nederbörd och hårda vindbyar har under torsdagen drabbat stora delar av landet. Men redan i natt kommer det lugna ner sig och på måndag återvänder den ljuva vårvärmen – från de södra delarna upp till Norrlandskusten.
– Det kan bli uppemot 15 grader i de södra delarna av landet, säger Per Stenborg meteorolog på SVT.

Hårda vindbyar har under torsdagen dragit in över södra delen av landet som fört med sig kraftiga skurar av både regn och hagel. SMHI har därför utfärdat klass 1 varningar på drygt 30 platser, som bland annat lett till inställda tågavgångar av Trafikverket.  

Men efter i natt ska det lågtryck som orsakat dessa väderlekar ha passerat landet och drar vidare in över Finland, enligt SMHI. Därefter förväntas plusgraderna öka och flera delar av landet kan få soligt vårväder redan i början på nästa vecka.   

– Det kan säkerligen bli nytt årshögsta redan på måndag. Hittills har vi haft 14,6 grader som högst, men i början på nästa veckan kan det bli uppemot 15 grader i de södra delarna av landet, säger Per Stenborg meteorolog på SVT.

Mer varierat väder i norr

Värmen kan komma att sträcka sig mellan de södra delarna upp till södra Norrlandskusten, enligt Per Stenborg. 

– Det kommer att vara ordentlig varm-luft ganska norrut i landet. Det är också tendensen vi ser vidare mot påskhelgen, säger han. 

Såhär års är det ganska stor skillnad temperaturmässigt mellan natt och dag, så man får räkna med att det är kallt nattetid. Men överlag förväntas det bli skönt vårvarmt väder fram till påskhelgen.

– Men det kommer vara mer varierat väder i norr. Man kan säga att kall- och varmluften kommer turas om lite. Även över påskhelgen. 

Klassiskt aprilväder

Men det är inga konstigheter med det med tanken på säsongen vi befinner oss i, säger Per Stenborg. 

– Vi är inne i en period nu då det är väldigt mycket som händer.  Det är brytningstid mellan vinter och vår och då kan det skifta väldigt snabbt. Det är ganska klassiskt aprilväder – att den ena dagen inte är den andre lik. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer