Säpo välkomnar ett nytt kontrollssytem för markköp – något som utreds och ska presenteras i februari 2024. Foto: TT

Efter ryska markköp i Finland – Säpo vill se lagändring i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen, Säpo, vill se en ny lagstiftning som förhindrar fastighetsaffärer som kan hota rikets säkerhet.

I dag är utländska medborgare tillåtna att köpa fastigheter var som helst i Sverige, även i närheten av militärens skyddsområden.

Det här aktualiserades nyligen när tidningen Expressen avslöjade att en rysk affärsman med kopplingar till ryska staten äger en strandtomt nära försvarets anläggning Muskö i Stockholms skärgård.

Från fastigheten ska det gå att se inloppet till den topphemliga örlogsbasen.

– Att antagonistiska stater innehar fastigheter i anslutning till platser som har betydelse för Sveriges säkerhet är något som skulle kunna möjliggöra underrättelseinhämtning, säger Fredrik Hultgren-Friberg presstalesperson Säpo.

Finland har skärpt lagstiftningen

I Finland har antalet fastigheter som köpts av ryska medborgare ökat dramatiskt de senaste två åren. 2022 skärpte Finland sin lagstiftning kring fastighetsaffärer om ägandet anses hota landets säkerhet.

I somras fick en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur ett statligt kontrollsystem i Sverige skulle kunna se ut. Förslaget kommer att presenteras i februari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.