Peter Hultqvist (S) om varför med krisamarbete behövs:”Rysslands agerande har försämrat säkerhetsläget i vår region”. Foto: Peter Larsson

Här är telefonen som ska rädda Sverige om krisen kommer

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med ryska provokationer är säkerhetsläget i norra Europa försämrat. Nu upprättas hemliga rum på försvarsdepartementen i Norden – där försvarsministrarna kan nå varandra för krypterade videosamtal.

– Vår bedömning är att händer någonting i vår del av Europa så är alla drabbade eller påverkade, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

De nordiska försvarsministrarna samlades för ett Nordefco-möte under tisdagen. Det är det nordiska försvarssamarbetet där Sverige just nu är ordförandeland.

Efter Rysslands annektering av Krim 2014 har säkerhetsläget i Norden försämrats. Samarbetet har under de senaste åren därför fått ett tydligare fokus på säkerheten i närområdet.

– Rysslands agerande har försämrat säkerhetsläget i vår region och det har påverkat våra länder och vårt samarbete, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Krypterad kristelefon upprättas

När ministrarna träffades under tisdagen presenterades därför något som försvarsministern kallar ”en ny mekanism för krissamråd”. I praktiken innebär det att hemliga rum upprättas på försvarsdepartementen i de nordiska länderna.

I de rummen kommer det finnas kristelefoner med direktlina mellan försvarsministrarna. Själva telefonen ser inte mycket ut för världen. Men om något av länderna ringer ska snabbt alla ansluta för att informera varandra och koordinera krafterna. Där finns även möjlighet för videosamtal där alla ministrar deltar.

Ska agera gemensamt

Kristelefonen kommer inte enbart användas vid ett eventuellt krig. Försvarsministern betonar att den också kan använda vid till exempel omfattande skogsbränder. Eller för den delen när andra länder gör provokationer i vårt område – som när Ryssland simulerade attacker mot Sverige under påsken 2013.

– Vi underlättar vår möjlighet att hantera olika situationer. Och vi har här en mekanik för att samordna och koordinera ett agerande snabbt.

Vid en eventuell konflikt eller kris – rycker man då omedelbart ut och hjälper varandra?

– Vår bedömning är att händer någonting i vår del av Europa så är alla drabbade eller påverkade. Man ska inte spekulera om vilka åtgärder som vidtas i en sådan här situation. Men här har vi skapat en möjlighet och bättre plattform för att agera gemensamt, säger Peter Hultqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.