Socialdemokraterna går fram med sin egen budget

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har under måndagskvällen suttit i möte och tagit beslut om att lägga fram en egen budget. Det innebär att Alliansen är det största blocket och med stor sannolikhet kommer att få igenom sin budget.

Anna Johansson, ordförande i Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg uppger att beslutet tagits i full enighet.

– Vi har lagt en budget i juni, som både V och MP har röstat på. Den budgeten går vi nu fram med igen, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Val 2018 Väst

Beskedet är historiskt och innebär – om kommunfullmäktige röstar enligt praxis – att Alliansens budget vinner omröstningen och att man tar över makten i Göteborg efter 24 år.

Röstar om budget

Eftersom Alliansen och det nya vänsterblocket, med V, FI och MP ingått en valteknisk överenskommelse sedan tidigare, så talar nu det mesta för att S inte bara tappar makten, utan också tappar rollen som det största oppositionsblocket.

På torsdag hålls kommunfullmäktige där de valda ledamöterna ska rösta om budgeten och flera andra frågor, bland annat om skattesatsen. Det nya vänsterblockets budgetförslag innehåller en skattehöjning.

Ni har möjlighet att rösta på V, FI och MP:s budget och bilda ett betydligt starkare minoritetsstyre än Alliansen. Borde ni inte gjort det för att – som ni ofta säger – ta ansvar för Göteborg?

– Vi kan inte rösta för ett förslag som har en annan skattesats än den vi har i dag. I stället har vi kommit fram till att det bästa är att vi röstar på vår budget, så länge den är ett alternativ, säger Anna Johansson.

”Får stå för dem”

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson säger att hon inte ser det som att Socialdemokraterna på detta sätt släpper igenom en alliansbudget.

– Hade de rödgrönrosa varit intresserade så hade de kunnat rösta på den socialdemokratiska budget som de röstade på i juni. Att de nu valt att lägga en egen budget får stå för dem, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet