Flygbolaget SAS sparkar 560 av sina piloter i Sverige, Norge och Danmark. Foto: AP/TT

Efter storvarslet – SAS sparkar 560 piloter

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS väljer att säga upp 560 av sina piloter i Sverige, Norge och Danmark. Piloterna varslades under våren på grund av coronapandemin.

– Vi är inte imponerade över hur SAS har hanterat processen, säger Martin Lindgren från Svensk pilotförening till SVT Nyheter.

I slutet av april varslade SAS 5 000 anställda, nästan halva sin personalstyrka, om uppsägning. Anledningen var att flygbolaget drabbats hårt av coronakrisen.

Nu väljer SAS att säga upp 560 av de varslade piloterna. Något som Svensk pilotförening har synpunkter på.

– Man har valt att gå vidare med uppsägningar innan man tittat på andra alternativ, säger ordföranden Martin Lindgren.

– Vi kan inte se att SAS har visat att man ska minska verksamheten så mycket att det motiverar så många piloters uppsägning, fortsätter han.

Reseminskning med 98 procent

Under maj minskade resenärerna till och från Swedavias flygplatser med 98 procent, jämfört med samma månad förra året. Men även om flygbolagen har det tufft tycker Svensk pilotförening att man måste kunna blicka framåt.

– Många av dem som berörs av detta har långa uppsägningstider. Hur kan SAS veta hur läget ser ut om ett halvår när dessa piloter lämnar. Vi menar att de tar i ganska rejält, säger Martin Lindgren.

SVT Nyheter har sökt SAS för en kommentar men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.