Foto: TT

SAS varslar 5 000 anställda

Uppdaterad
Publicerad

SAS varslar 5 000 anställda, nästan halva personalstyrkan, om uppsägning. Anledningen är att flygbolaget har drabbats hårt av krisen som orsakats av det nya coronaviruset sars-cov-2.

Varslet rör 1 900 heltidsanställda i Sverige, 1 700 heltidsanställda i Danmark och 1 300 heltidsanställda i Norge. Enligt SAS vd Rickard Gustafsson har covid-19 tvingat SAS att ställas inför en ny verklighet som inte går att jämföra med något som tidigare hänt.

– Vi kan konstatera att coronaviruset har skapat en global kris för hela flygindustrin. Efterfrågan på flygresor för tillfället i stort sett är obefintlig. När vi tittar in i framtiden ser vi att efterfrågan kommer komma tillbaka men att det kommer att gå långsamt och ta tid. Vår bild är att sommaren, som är helt central för flygbolagen när det gäller att tjäna pengar, kommer att vara en bråkdel mot vad den normalt är, säger han i Morgonstudion.

Coronapandemin

SAS räknar med att 2020 och 2021 kommer vara mycket tuffa år. Rickard Gustafsson säger också att man hoppas på att hitta konstruktiva lösningar tillsammans med facket som gör att så få som möjligt behöver sluta.

”Kommer arbeta intensivt”

I nuläget flyger SAS inom Sverige och Norge, och antalet flyg har skurits ner ordentligt. Med de nuvarande restriktionerna räknar SAS dessutom med att verksamheten kommer att vara begränsad under sommaren, en säsong som är mycket viktig för flygbolaget.

– Vi kan inte bära med oss en kostnadskostym som är väsentligt större än vad efterfrågan medger under en såpass lång tid, säger Rickard Gustafsson.

De 5 000 tjänsterna motsvarar 40 procent av det totala antalet anställda på SAS.

Facket: ”Måste agera”

Wilhelm Tersmeden för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening:

– Vi tar emot det här beskedet med stor sorg, det är beklagligt för alla som är drabbade. Samtidigt visar det här på hur omfattande coronakrisen är, hela samhället är drabbad. Globalt rör det sig om 5,1 miljoner arbetsplatser som blivit drabbade bara i flygbranschen. Så det här är nödvändigt, säger han.

På frågan om SAS hade kunnat göra något annorlunda svarar han:

– Nej det vill jag inte gå ut och spekulera i, det här är en situation som vi hade hamnat i förr eller senare. Resenärerna finns inte där och då måste företaget agera. Sedan är det beklagligt men jag förväntar mig att vi tillsammans kommer lösa den här utmaningen.

Wilhelm Tersmeden säger också att SAS måste få hjälp av staten:

– Inget flygbolag klarar det här. Alla måste ta ansvar för att rädda samhällskritisk svensk infrastruktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet