Redan nu finns det svamp att plocka i skogen, enligt svampkonsulenten. Här delar hon med sig av sina bästa tips inför skogsturen. Foto: SVT

Efter svala sommarinledningen: Skogen full av svamp

Uppdaterad
Publicerad

Många kanske förknippar svamp och svampplockning med hösten – men faktum är att redan nu kan man ge sig ut i skogen och plocka massa olika sorters matsvampar. I Morgonstudion tipsar svampkonsulenten Cecilia Hultqvist om vad du ska tänka på när du ger dig ut för att söka skogens guld.

Svampplockning är något som de flesta förknippar med hösten. Men det svala sommarvädret och nederbörden har lett till att det redan nu går att plocka en hel del svamp runt om i Sverige.

– Egentligen kan man plocka svamp hela året. Men i september och oktober är det högsäsong, vilket gör att man förknippar hösten med svampsäsong, säger svampkonsulenten Cecilia Hultqvist.

Hur rustar man sig då bäst för svampplockning i skogen? Enligt Cecilia Hultqvist är det viktigt att tänka på vad du lägger svampen i.

– Korgen är jätteviktig. Många som plockar i plastpåse, och då bildas det bakterier där, säger Cecilia Hultqvist i Morgonstudion.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.