Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biträdande statsveterinären Karin Olofsson Sannö om det allvarliga läget. Foto: SVT

Ytterligare två döda vildsvin med afrikansk svinpest i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Afrikansk svinpest har hittats i Västmanland och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bekräftade på lördagen ytterligare två positiva fall i Fagersta. Därmed har smittan hittats i tre vildsvin.

– Den är extremt smittsam med stora konsekvenser för vår grisproduktion, säger biträdande statsveterinär Karin Olofsson-Sannö på en pressträff.

Det första bekräftade fallet av afrikansk svinpest i Sverige hittades i Fagersta på onsdagen. På lördagseftermiddagen meddelade SVA att man hittat ytterligare två fall av afrikansk svinpest i det avspärrade området i Fagersta.

– Det här har vi sagt från början. Det kommer finnas många infekterade vildsvin i den här skogen, säger statsepizootolog Karl Ståhl till SVT Nyheter.

Han beskriver att de nya fallen hittades bara någon kilometer ifrån det första i onsdags. Att de testade positivt förändrar ingenting, enligt Karl Ståhl, eftersom det är den geografiska spridningen som är det viktiga och inte antalet fall.

– Jag kan inte gissa antalet smittade vi kommer hitta, men det kommer vara ett tiotal eller ett hundratal, säger han och tillägger att de har hittat fler kadaver som ska testas.

Under lördagen sökte drygt tjugotalet jägare igenom skogsområdet i Fagersta och hittade sju döda vildsvin. Prover har tagits på fem av dessa och resterande prover väntas tas på söndagsmorgonen, enligt biträdande statsveterinär Karin Olofsson-Sannö. Hon beskriver att provtagningen tar något dygn eller två. Positiva svar måste dessutom köras om en extra gång.

Stora konsekvenser för hela Sverige

Karin Olofsson-Sannö beskriver att svinpesten har stora konsekvenser för hur vi får röra oss i skog och mark för att inte sprida den vidare.

– Vi måste agera väldigt, väldigt snabbt, för den sprids väldigt snabbt om den får fäste, säger hon.

Smittan påverkar inte bara lokalområdet i Fagersta.

– Det påverkar till och med våra grannländer. Vi har täta exportkontakter och mycket folk som rör sig över våra gränser. därmed är det ett jätteproblem för Sverige som helhet.

Se hela pressträffen i SVT:s direktsändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.