”Vi vet inte hur vi ska kunna lita på den här myndigheten”, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Truls Wallin/SVT

Efter SVT:s granskning: Kommunal JO-anmäler Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

SVT avslöjade hur Arbetsmiljöverket tonat ned betydelsen av kravet på munskydd på ett äldreboende i Stockholm. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin kallade det för ”en rejäl myndighetsskandal” och i dag väljer fackförbundet att JO-anmäla myndigheten.

Bakgrunden handlar om hur arbetsgivarorganisationen SKR strax före påsk kallade fyra myndigheter till ett möte efter att Arbetsmiljöverket hade slagit fast att personal på äldreboendet Serafen i Stockholm måste ha både visir och munskydd vid allt patientnära arbete.

SVT kunde avslöja hur SKR fick myndigheterna att agera i form av två uttalanden som tydligt tonade ned betydelsen av beslutet – och att man också fick vara med vid själva utformningen av texterna. Ett expertutlåtande som slog fast att munskydd alltid behövs har dessutom raderats från Arbetsmiljöverkets diarium.

Munskydd inom vården under covid

”Agerat partiskt”

Nu väljer fackförbundet Kommunal att anmäla Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen (JO). I anmälan skriver man bland annat att myndigheten agerat partiskt genom att ”samråda enbart med arbetsgivarorganisationen SKR”.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att en myndighet skulle agera på det här sättet. När arbetsgivarna ropar så springer man i deras ledband, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Anmälan rör Arbetsmiljöverkets agerande under mars och april i år. I anmälan lyfter också Kommunal det raderade expertutlåtandet – ett agerande som man menar står i strid med offentlighetsprincipen.

– Är det så här myndigheter kan agera i Sverige? Det tycker inte vi, därför väljer vi att JO-anmäla, säger Tobias Baudin.

”Förtroendet förbrukat”

Fackförbundet skriver också i anmälan att de anser att Arbetsmiljöverket ”genom sitt agerande förbrukat sitt förtroende som oberoende och opartisk myndighet”.

– I coronatider så litar vi på ett arbetsmiljöverk som borde sätta arbetsmiljön för undersköterskor och vårdbiträden främst. Nu är förtroendet förbrukat i den frågan. Vi vet inte hur vi ska kunna lita på den här myndigheten och jag tror jag talar för många fackföreningar som tycker samma, säger Tobias Baudin.

Arbetsmiljöverket: ”Välkomnar en granskning”

Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, säger att det är positivt att ärendet granskas.

– Vi beklagar att man uppfattar det som att vi har ändrat vårt beslut, men vi tycker att det är bra att det görs en ytterligare granskning i det här ärendet, säger Håkan Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet