”Det krävs ett nationellt ledarskap för att säkerställa en jämlik kvinnovård i hela landet”, säger Annie Lööf (C). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Christine Olsson/TT

Kritik mot Hallengren efter SVT-intervju om lipödem

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om Sveriges bristande vård för kvinnor som lider av lipödem uppmanade socialministern de drabbade att vända sig till regionerna för att kräva vård.

– Att som socialminister hänvisa kvinnor som inte fått den hjälp de behöver till regionerna räcker inte, säger C-ledaren Annie Lööf.

I veckan berättade SVT att kvinnor med lipödem, en smärtsam sjukdom i fettvävnaden, inte får offentlig vård utan ofta behöver vända sig till privata kliniker för att få hjälp. Anledningen till det är att det inte finns någon evidensbaserad forskning kring sjukdomen för vården att luta sig mot.

”Upprörande”, svarade socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar, och uppmanade drabbade kvinnor att ta kontakt med regionerna då det är dem som ansvarar för vården.

Nu får ministerns uttalande skarp kritik från andra partier.

– Att som socialminister hänvisa kvinnor som inte fått den hjälp de behöver till regionerna räcker inte, det krävs ett nationellt ledarskap för att säkerställa en jämlik kvinnovård i hela landet, inte minst när det kommer till forskning på kvinnosjukdomar, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Vill satsa 200 miljoner

Under nästa mandatperiod vill Centern satsa 200 miljoner på ett nationellt forskningsprogram om kvinnosjukdomar, där lipödem bland annat ska ingå, enligt Lööf.

Moderaterna säger till SVT att ”det är dags att såväl regionerna som regeringen tar bristerna i lipödemvården på allvar”. Det borde i ett första steg tas fram nationella riktlinjer för lipödemvården och efter det ett nationellt vårdprogram.

– Vi föreslår att resurser öronmärks för forskning gällande sjukdomar som drabbar kvinnor, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för partiet, utan att nämna någon specifik siffra.

SVT har tidigare rapporterat att Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har fått i uppdrag av regeringen att ta fram vilken forskning som ska prioriteras kopplat till lipödem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.