Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kallar Turkiets agerande för ett brott mot folkrätten. Foto: Erik Abel / TT

Utrikesministern: Vi prioriterar arbetet med att få hem barnen

Publicerad

Efter att läget i Syrien trappats upp av Turkiets offensiv i landets norra delar har frågan återigen lyfts kring hur Sverige kommer att göra med de barn till svenska IS-terrorister som är fast i läger i området.
Enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) prioriterar regeringen arbetet med att få hem barnen, men kan ännu inte säga att de är på väg till Sverige.

En av dem som ställt sig frågan är Patricio Galvéz, som i våras lyckades få hem sina sju barnbarn från ett fångläger i Syrien. I en debattartikel i SVT Opinion vänder sig Galvéz till regeringen för svar.

”Vid mitt besök i al-Hol i våras trodde jag att jag hade sett helvetet på jorden [...] Ingen kan rädda hela världen men det finns uppskattningsvis ett 70-tal svenska barn som Sverige skulle kunna rädda, och det är regeringens ansvar att bistå barn vid kriser och katastrofer utomlands”, skriver han bland annat.

Utrikesministern: ”Ska föras hem om möjligt”

Enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) prioriterar regeringen arbetet med att försöka hjälpa dessa barn. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger hon:

– Målet är att de ska kunna föras till Sverige om och när det är möjligt. Arbetet sker i samarbete med andra aktörer, bland annat med kurderna som kontrollerar och ansvarar för området. Det är dock ett mycket komplicerat arbete – inte minst att identifiera barn med koppling till Sverige.

På frågan om det just nu finns pågående ärenden hos UD med att få hem ett, eller flera, barn till Sverige svarar utrikesministern:

– Det är ett komplicerat arbete. Vi går inte in i detalj på hur UD arbetar. Det finns inga nya besked att ge i frågan.

Inget svar från andra ministrar

Förra veckan sa inrikesminister Mikael Damberg (S) att det upptrappade läget i Syrien inte kommer att påverka Sveriges inställning till de svenska IS-fångar som befinner sig i Syrien.

– Vi anser fortfarande att de människor som begått brott ska ställas till svars, helst i regionen. Vi har inga planer på att hämta hem IS-terrorister till Sverige, sa han.

SVT Nyheter har under dagen kontaktat inrikesministern för en ytterligare kommentar i frågan, men enligt hans presskreterare Natali Sial uttalar han sig inte i frågan.

– Anledningen till att inrikesministern uttalade sig förra veckan var för att han oförberett fick frågan av en reporter. Hans svar gällde vuxna svenska IS-terrorister. Vi hänvisar till UD, då de tar hand om denna fråga, säger Sial.

Likaså meddelar Adriana Haxhimustafa, pressekreteraren hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), att Johansson inte uttalar sig i frågan och hänvisar istället till UD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet