Syriska rebeller, som backats upp av Turkiet, utanför gränsstaden Tal Abyad i Syrien i torsdags den här veckan. Foto: Khalil Ashawi/TT

Amnesty: Turkiet tvingade syrier att återvända till konfliktzon

Uppdaterad
Publicerad

Inför sin militäroffensiv i nordöstra Syrien så har Turkiet tvingat tillbaka syriska flyktingar till en annan krigsdrabbad nordlig region. Det uppger Amnesty i en ny rapport där man har samlat 20 verifierade berättelser från flyktingar som tvingats skriva på papper om att de vill återvända.

Amnesty International har talat med flyktingar som säger att turkisk polis har slagit eller hotat dem att skriva under att de ber att få återvända till Syrien.

Efter dussintals intervjuer, uppskattar organisationen att det rör sig om hundratals flyktingar sedan i juli, men det finns inga officiella siffror. Turkiska myndigheter hävdar att 315 000 syrier har valt att återvända frivilligt.

– Det är farligt och oärligt av Turkiet att hävda att syriska flyktingar väljer att återvända till konfliktområdet. Vår research visar att folk blir lurade eller tvingade att återvända, säger Anna Shea, researcher hos Amnesty International, i ett pressmeddelande. 

Tvingades på bussar med bundna händer

Enligt europeisk lag är det förbjudet  för stater att skicka flyktingar till gränsen mot ett område där deras liv eller frihet hotas.

– Turkiet förtjänar ett erkännande för att ha tagit emot fler än 3,6 miljoner syriska flyktingar de senaste åtta åren. Men de kan inte använda det som en ursäkt för att bryta mot både internationell och nationell lag för att deportera folk till en aktiv konfliktzon, säger Anna Shea på Amnesty. 

”Det är oroande”

De 20 verifierade fallen berättar att de tvingats på bussar med bundna händer tillsammans med flera dussin andra människor. De flesta ska ha varit vuxna män, men vittnen berättar om två pojkar som var 15-16 år som tvingades på bussarna. Vissa beskriver att de lurades att skriva under att de skulle få en filt till natten, men i själva verket rörde det sig om ett utvisningsdokument.

Flera av syrierna vittnar om att de, utan att ha vetat det i förväg, körts till nordsyriska Idlib-provinsen, som till stor del kontrollerats av väpnade rebellgrupper varav många är hårdföra islamister.

– Det är oroande att Turkiet förhandlade med Ryssland den här veckan och kom överens om vad de kallar en säker och frivillig återkomst för flyktingar till det som ska bli en säkererhetszon. Hittills har det varit långt ifrån säkert och frivilligt – och nu riskerar miljontals andra syriska flyktingar att utsättas för samma sak, säger Anna Shea på Amnesty.

Rättelse: I en tidigare version av denna text uppgavs det felaktigt att flyktingarna flyttats tillbaka till det område i norra Syrien där Turkiet säger sig vilja upprätta en ”säkerhetszon”. I själva verket rör det sig om en annan del av norra Syrien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet