Se när systern Molly Ncube får ut sin del av svenska broderns arv i sedlar. Foto: SVT/Arvinge okänd

Efter tre års kamp – här får syskonen arvet värt fem årslöner

Publicerad

När Eliphas Matsweru från Linköping dog lämnade han efter sig ett arv på över 225 000 kronor. SVT:s Arvinge okänd lyckades spåra arvtagarna, syskonen i Zimbabwe – men att ge dem pengarna blev en lång och invecklad process. 

Efter att ha deltagit i kampen mot det vita minoritetsstyret i Zimbabwe fick Eliphas Matsweru politisk asyl i Sverige 1978. I 20 år arbetade han som tidningsbud i Linköping och tappade under åren som gick kontakten med familjen i hemlandet. 

– Han försökte nog kontakta oss men lyckades inte. När vår syster Caleen dog tappade vi kontakten och hörde inget mer, säger systern Molly Ncube, i SVT:s Arvinge okänd.

Summa motsvarar fem årslöner

Efter Eliphas död 2016 lyckades SVT:s Arvinge okänd hitta Eliphas Matswerus syskon, varav flera levde ett fattigt liv på landsbygden i Zimbabwe. Arvsumman de hade rätt till låg på 225 000 kronor, vilket motsvarar fem årslöner för en lärare i landet. Men flera av syskonen saknade internet och bankkonton och bodde otillgängligt i områden dit vägar saknades. Den stora frågan att lösa blev: Hur ska de få ta del av pengarna?

Tre års kamp

Advokat Tord Cederberg fick det svåra uppdraget.

– Det var verkligen speciellt. Det gick inte att skicka pengar till Zimbabwe så jag anlitade en advokatbyrå i Harare som skulle hjälpa mig.

Men det gick trögt. Advokatbyrån i Zimbabwe bytte handläggare flera gånger och det var först när Tord Cederberg fick kontakt med en betaltjänst som kunde föra över pengarna till Sydafrika, som det började att lossna. Via Sydafrika kom pengarna till slut fram till lokala bankkontor i Zimbabwe. 

”Kommer hjälpa min familj”

I januari kunde Eliphas Matswerus syskon och syskonbarn, totalt 26 personer, få ut sin del av arvet i sedlar.  

– Pengarna kommer att hjälpa mig och min familj mycket, säger systern Molly Ncube i SVT:s Arvinge okänd. 

För advokat Tord Cederberg i Sverige blev det ett avslut på en process som tagit tre år.

– Det känns bra att vara klar med sitt uppdrag. De var fattiga och det är respektfullt mot Eliphas att pengarna kom fram.

Se hela Arvinge okänd om Eliphas Matsweru den 18 mars klockan 20:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.