Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow berättar för SVT varför man tycker det är viktigt att införa en kriskommision efter senaste tidens våldsdåd. Foto: SVT/Fredrik Persson/TT

Efter våldsdåden – Polisförbundet kräver kriskommission

Uppdaterad
Publicerad

Fackliga Polisförbundet kräver att regeringen omedelbart tillsätter en nationell kriskommission för att stoppa den våldsamma gängkriminaliteten.

Men justitieminister Gunnar Strömmer (M) är kallsinnig.

– En kommission med samtliga partier riskerar att bromsa och skapa nya låsningar, säger han.

Under en blodig helg i Stockholmsområdet då bland annat två personer, däribland en 15-årig pojke, sköts ihjäl kräver Polisförbundet en bred mobilisering i samhället. Det räcker inte att många misstänkta anhålls och häktas.

– Tillflödet av nya kriminella måste stoppas. Då är det viktigt, att förutom alla de här repressiva åtgärderna som är nödvändiga och bra, prata förebyggande och också se till att det finns förutsättningar att ha en socialtjänst som fungerar och kan agera, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

”Behöver kraftsamla i hela samhället”

Förbundet vill därför se en brett sammansatt nationell kriskommission för att gemensamt kraftsamla kring våldet – och skapa en handlingsplan.

– Vi behöver verkligen kraftsamla i hela samhället. Det räcker inte med polisen.

Polisförbundet vill att samtliga riksdagspartier ska ingå i kommissionen med målet att ta fram en blocköverskridande handlingsplan. Man är kritisk till politikernas ”munhuggning och positionering” kring våldet.

Justitieministern: ”Riskerar bromsa”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterade på tisdagen Polisförbundets krav och säger sig dela oron. Han menar dock att en kommission där alla partier är med riskerar att bromsa och skapa nya låsningar och säger därför nej.

– Vi måste vara ärliga med att flera av de nödvändiga åtgärder som regeringen avser att gå fram med möter motstånd hos flera partier i riksdagen, säger han.

Strömmer menar att regeringen nu i rask takt levererar konkreta åtgärder som bryter de gamla mönstren. Samtidigt välkomnar han fler förslag som kan stärka insatserna mot de kriminella gängen:

– Om Socialdemokraterna eller andra partier har nya konkreta förslag så är det bara att presentera dem direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.