Foto: TT

Efter valet – oklart vilka som tar makten i storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Oheliga allianser, samtal som inte är förhandlingar och ett uppstickarparti. Striden om makten i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö pågår för fullt – och situationen är lika oviss som på riksplanet. SVT Nyheter sammanfattar läget en vecka efter valet.

Göteborg – uppstickare får nyckelroll

I Göteborg blev uppstickarpartiet Demokraterna näst största parti – ett parti vars kärnfråga är att stoppa järnvägstunneln Västlänken. Inget block har tydlig majoritet och både Socialdemokraterna och Moderaterna har gjort historiskt dåliga val.

De rödgröna har fler mandat än alliansen, 34 mot 24, men varken Socialdemokraterna eller Moderaterna vill samarbeta med Sverigedemokraterna vilket gör att Demokraterna, med 14 mandat, får en vågmästarroll.

Det som ställer till det är att varken Socialdemokraterna eller Moderaterna anser att det är möjligt att stoppa bygget av Västlänken, vilket är den fråga som Demokraterna gått till val på.

Malmö – M och SD i ”samtal”

I Malmö är det fortfarande oklart vilka som kommer att styra de kommande fyra åren. Precis som i riksdagsvalet blev Socialdemokraterna det största partiet i Malmö, men även om partiet samarbetar med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har de rödgröna inte majoritet. Lösningen stavas ”blocköverskridande samarbeten”.

– Jag flaggade för det redan innan valrörelsen och har varit tydlig med att jag sträcker ut min hand över blockgränserna för samarbeten. C och L har sagt under hela valrörelsen att de inte sätter sig i beroendeställning för SD och jag hyser stort hopp att de fullföljer det, har S-ledaren Katrin Stjernfeldt Jammeh, tidigare sagt till SVT Nyheter.

Alliansen anser att det är dags för maktskifte – trots att de borgerliga inte är största blocket. Moderaterna för samtal med Sverigedemokraterna, men förtydligar att det inte rör sig om ”politiska förhandlingar”. Centerpartiet å sin sida har sagt att partiet lämnar Alliansen om M förhandlar med SD.

Stockholm – Miljöpartiet tvingas välja block

I Stockholm har Sverigedemokraterna, precis som på riksdagsplanet, en vågmästarroll efter valet. Det är första gången det händer i huvudstaden. Men nu kan Miljöpartiet komma att spela en nyckelroll för hur staden ska styras de närmsta fyra åren.

Alliansen har meddelat att man söker samarbete med Miljöpartiet. För MP står valet mellan att antingen stanna i det rödgrönrosa samarbetet som styrt staden den senaste mandatperioden – en koalition som inte får majoritet – eller samarbeta med Alliansen vilket skulle ge ett majoritetsstyre.

För att underlätta förhandlingarna över blockgränsen har Moderaterna i Stockholm valt att släppa kravet på tiggeriförbud.

Miljöpartiet har inte gett något tydligt besked i frågan men Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, har tidigare sagt till SVT Nyheter att partiet vill samtala med samtliga övriga partier, utom SD, för att se över hur man ska förhindra att SD får politiskt inflytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer