Foto: Johan Dernelius

S i Malmö: Hoppfulla om blocköverskridande samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vem som kommer att styra i Malmö de kommande fyra åren. Kommer Alliansen göra slut på S-styret med hjälp av Sverigedemokraterna? Inte om man ska tro Socialdemokraternas ledare Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Precis som på riksnivå blev Socialdemokraterna det största partiet i Malmö. När Katrin Stjernfeldt Jammeh får höra om den snarlika situationen är hon tydlig med att det finns viktiga skillnader.

– Styrkeförhållandet är helt annorlunda i Malmö. Här är vi Socialdemokrater lika stora som hela Alliansen och tillsammans med de rödgröna har vi 50 procent fler mandat än de. Det gör att SD måste ge sitt aktiva stöd i varenda beslut för att Alliansen ska ta sig framåt, säger hon.

Ingen majoritet

Med 20 av 61 mandat i kommunfullmäktige, 30 tillsammans med V och MP, har S dock fortfarande inte majoritet. Precis som Stefan Löfven menar Katrin Stjernfeldt Jammeh att lösningen stavas blocköverskridande samarbeten.

– Jag flaggade för det redan innan valrörelsen och har varit tydlig med att jag sträcker ut min hand över blockgränserna för samarbeten. C och L har sagt under hela valrörelsen att de inte sätter sig i beroendeställning för SD och jag hyser stort hopp att de fullföljer det, säger hon.

Har ni fört samtal med dem efter valnatten?

– Vi har tagit kontakt, eftersom jag menar allvar när jag säger att det är bra att styra över blockgränserna. Men man måste också invänta det slutgiltiga valresultatet och veta hur många mandat partierna har eftersom det kan påverka möjliga konstellationer.

Ont om tid

Katrin Stjernfeldt Jammeh berättar att hon noga följt SD:s uttalanden kring ett maktskifte i Malmö. Att de skulle lägga sig platt för Alliansen och mer eller mindre ge upp sin egen politik för att få till ett skifte ger hon inte mycket för.

– De säger att de med sitt stöd kan få till ett maktskifte i Malmö, men de vill naturligtvis visa sin makt tydligt och ha ett inflytande över politiken.

Den 15 oktober ska en ny kommunstyrelse tillträda. Trots att det börjar bli bråttom är Katrin Stjernfeldt Jammeh hoppfull om att få till en lösning på blockfrågan.

– Innan veckan är slut tror jag att vi har valresultatet, sedan får vi påbörja diskussioner med allianspartierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet