Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad. Arkivbild. Foto: Daniel Kihlström/TT

Få kvinnor kan bli färre i Skånes politiska toppskikt

Uppdaterad
Publicerad

De högsta politikerna i Skåne är övervägande män. 23 av ordförandena i Skånes 33 kommunstyrelser är män. Efter valresultatet riskerar dessutom flera av kvinnorna på listan att försvinna från ordförandeposterna.

Flera av de tio kvinnor som idag styr skånska kommuner riskerar att ersättas av män. I samtliga fall är det i kommuner som idag styrs av Socialdemokraterna. Redan står det klart att kommunalråden Susanne Meijer (S) i Hörby och Marika Bjerstedt Hansen (S) i Osby förlorar makten, om inte något oväntat inträffar.

I Hörby blev Sverigedemokraterna det överlägset största partiet med 35,4 procent av rösterna. SD:s ledande namn är Stefan Borg. Daniel Larsson (C) har redan sagt att han vill bli ny ordförande i Osby efter att Alliansen blev det största blocket.

SD störst i elva kommuner

Tre andra kvinnor på ordförandeposter går en osäkerhet framtid till mötes. Det är Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö, Jenny Önnevik (S) i Bromölla och Kerstin Persson (S) i Klippan. Stora framgångar för Sverigedemokraterna i dessa kommuner gör att det är oklart hur kommunerna kommer att styras.

Sverigedemokraterna blev största parti i elva av Skånes kommuner. Om partiet också får några ordförandeposter i skånska kommunstyrelser blir det med största sannolikhet män på stolarna.

I 29 av de 33 kommunerna toppar män SD:s valsedlar. I Perstorp hade SD två olika valsedlar med en man i topp på den ena och en kvinna på den andra. I endast fyra kommuner toppade en kvinna SD:s valsedlar.

Därför så få kvinnor

Att fler män än kvinnor har höga poster inom politiken kan bero på fler olika saker, menar Gunilla Jarlbro, mediaprofessor på Lunds universitet med erfarenhet inom genus i politiken.

Gunilla Jarlbro mediaprofessor på Lunds universitet. Foto: Lunds Universitet

– Det handlar dels om hur vallistorna ser ut, hur många kvinnor man kan kryssa och i vilken ordning namnen är placerade. Men också om hur kvinnor och män framställs, man ställer högre krav på kvinnliga ledare och förväntar sig att de har en annan moralisk kompass jämfört med män.

Hon menar också att kvinnliga ledare ofta inte backas upp på samma sätt som män inom det egna partiet.

– Om man ser på både Mona Sahlin och Anna-Kinberg Batra hade de båda tveksamt stöd från det egna partiet, jag tror partistrukturerna kan behöva ses om, säger Gunilla Jarlbro.

Socialdemokraterna (18) och Moderaterna (11) är de partier som haft flest poster som ordförande i skånska kommunstyrelser den senaste mandatperioden. Liberalerna har haft två, Centern en och Bjärepartiet har haft ordförandeposten i Båstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.