Forskaren Anders Sannerstedt säger att lokala partier är en viktig del av demokratin. Foto: Julia Åberg

Forskaren: Småpartier en viktig del av demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Bjärepartiet tappar fyra mandat, platser, i fullmäktige efter valet – men är ändå näst störst i kommunen. Forskaren Anders Sannerstedt säger att lokala partier är en viktig del av demokratin.

I nära hälften av Sveriges kommuner finns idag minst ett lokalt parti som inte har förankring i landsting och riksdag. Många är små. På vissa håll styr de i kommunen.

Det har Bjärepartiet i Båstad gjort under en stor del av 2000-talet. Inte minst i extravalet 2015 sköt de upp som en raket.

I årets val sjönk de med över tio procentenheter och tappar fyra mandat i fullmäktige. Men är fortfarande näst största partiet i Båstad.

Bo Wendt (BP), kommunalråd. Foto: Jessica Bloem

Riskerar försvinna

Ändå är partiets ledare Bo Wendt inte optimistisk inför framtiden.

– Vi riskerar att försvinna om vi inte kan rekrytera nya medlemmar och det har vi haft svårt med, säger han.

Statsvetaren Anders Sannerstedt, Lund, säger till SVT Nyheter Helsingborg att de små lokalt förankrade partierna är viktiga för demokratin.

– Många lyfter fram frågor som det finns ett missnöje med i kommunen. Det ger medborgarna en chans att förändra och påverka. Men det gäller att småpartierna sedan breddar sin politik, annars riskerar de att försvinna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.