Maktskifte i Osby – Centern vill styra

Publicerad

Det blir maktskifte i Osby. Centern, som var den stora vinnaren i valet, tackar nej till att samarbeta med valets förlorare Socialdemokraterna.

– Vi vill styra med alliansen, säger Niklas Larsson (C), efter att partiet haft möte på onsdagskvällen där medlemmarna diskuterade en invit från Socialdemokraterna.

Niklas Larsson kandiderar till att bli ny ordförande i kommunstyrelsen. Han var andranamn på Centerns riksdagslista men lyckades inte komma in med hjälp av personröster.

Val 2018 Skåne

”Vi gjorde ett kanonval”

Centern fick flest röster, 16,5 procent, av de fyra allianspartierna i Osby. Partiet ökade med fem procentenheter.

– Vi gjorde ett kanonval, säger Niklas Larsson.

Socialdemokraterna har de senaste åren styrt kommunen med alliansens budget, eftersom Sverigedemokraterna röstat med oppositionen.

”Måste prata med alla”

Niklas Larsson ser inga problem med att styra kommunen i minoritet.

– I riksdagen gör man det så oerhört dramatiserat. Vi måste prata med alla partier, säger han.

Osbyborna kan vänta sig en annan politik de närmaste åren, enligt Larsson.

– Vi måste ta itu med kostnaderna för försörjningsstöd som har skenat iväg. Näringslivsfrågorna kommer att hamna mycket högre denna mandatperiod. Vi måste också komma igång med bostadsbyggandet, säger Niklas Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet