Egyptiska frön pekas ut som ehec-källa

Uppdaterad
Publicerad

Enligt EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, kan export från Egypten av bockhornsklöverfrön ligga bakom ehec-utbrotten i Tyskland och Frankrike. Fast det betonas att slutsatsen ännu är osäker.

-Bockhornsklöverfrön blandas ofta ut med andra frön i en mix. Det betyder att bara för att bockhornsklöver nu verkar vara en gemensam nämnare har vi fortfarande många andra tänkbara groddar inblandade. Därför är det viktigt att man värmebehandlar alla groddar innan man äter dem, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket, till TT.

TT: Får den här informationen betydelse för ert spårningsarbete?

-Ja, för det innebär att vi specifikt kan fråga om bockhornsklöverleveranser. All sådan här information hjälper oss på något sätt.

Fröexporten från Egypten skulle ha skett redan 2009 och 2010, enligt EFSA.

-Bakteriologiskt är fröna så torra att ingenting händer. Så de kan vara så gamla och ändå vara kontaminerade, förklarar Lars Plym Forshell.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.