Foto: TT

Kent Ekeroth filmade för Avpixlat på resa betald av riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth har låtit riksdagen betala en resa till Grekland där han deltog i produktionen av propagandafilmer för sajten Avpixlat.

Syftet med filmerna, som började publiceras den 30 juni i år, var att visa det kaos som rådde i Grekland under de stora flyktingströmmarna och att ge bilden av att flyktingarna kommer till Europa av ekonomiska skäl.

Kent Ekeroths agerande uppmärksammades först av sajten Nyheter Idag, som anses stå Sverigedemokraterna nära.

Enligt dokument som även tidningen Aftonbladet kommit över, skulle filmerna förmedla en bild av kaos och misär och att ”allt är dåligt och värre kommer det att bli”.

Ekeroth reste till Grekland i maj i år och stannade i en vecka. Dagen efter ankomsten till landet åkte Ekeroth och en medhjälpare från sitt hotell i staden Thessaloniki med hyrbil till makedoniska gränsen.

Med kamerautrustning

På en bild, som publiceras i Aftonbladet, kan man se Kent Ekeroth med kamerautrustning vid ett flyktingläger i Idomeni i Grekland, vilket enligt tidningen visar att Ekeroth inte bara ligger bakom Avpixlat ekonomiskt utan också tar aktiv del i det redaktionella arbetet – något han tidigare förnekat.

Aftonbladet skriver också att två personer som arbetar för Avpixlat var med på resan. Avpixlat är en uttalat invandringskritisk och främlingsfientlig sajt som har kritiserats för att ha kommentarsfält som inte rensas från hatiska inlägg.

Kent Ekeroth fick drygt 6.000 kronor i ersättning för flygresa, hyrbil, taxi och hotell. Resan godkändes av förste vice talman Tobias Billström.

– Det bifogade programmet för resan uppfyller de krav som riksdagsförvaltningens föreskrifter innehåller, skriver Billström i ett svar till Aftonbladet.

Ekeroth svarar

Även Kent Ekeroth har fått reagera på Aftonbladets avslöjande.

– Jag åkte till Grekland på ett studiebesök för att se hur migrantkrisen påverkar Grekland vilket är helt legitimt ur riksdagssynpunkt. Jag hade ett schema som jag också fullföljde och träffade både migranter, organisationer och myndigheter för att lära mig mer om gränskontroll och annat. Riksdagen betalade alltså inte för någon ”produktion” utan för min studieresa, som fullföljdes. Varken Sverigedemokraterna eller riksdagen har stått för Avpixlats kostnader, skriver Ekeroth till tidningen.

Enligt reglerna har riksdagsledamöter rätt att göra ”enskild utrikes tjänsteresa”, det som tidigare kallades stipendieresa, för totalt 50.000 kronor per mandatperiod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.