Ekeroth (SD) och Ferm (MP) i debatt inför valet i Ungern – möttes i SVT:s Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Invandringsfrågan har stått i centrum under valrörelsen inför parlamentsvalet i Ungern. ”Landets utveckling är ett skräckexempel” menar Maria Ferm (MP). Inte alls menar Kent Ekeroth (SD) som kallar Ungern för ”en framgångssaga”. Under torsdagen debatterade de saken i SVT:s Aktuellt.

Viktor Orbáns högerkonservativa och invandringskritiska parti Fidesz var förhandsfavoriter inför parlamentsvalet i Ungern, och mycket i valrörelsen har handlat om just invandringsfrågan.

I SVT:s Aktuellt på torsdagen förklarade Kent Ekeroth (SD) varför han ser Orbáns politik som föredömlig. Han tycker att Ungern visat upp en positiv utveckling när det gäller arbetslöshetssiffor, minimilöner och kraftigt ökat BNP.

Parlamentsval i Ungern 2018

– Det är ju en framgångssaga som Ungern står för. Det är klart man inte ska förstöra den framgångssagan genom att göra som vi i Sverige har gjort, sade Kent Ekeroth i SVT:s Aktuellt.

Svensk politik i ungersk valkampanj

Miljöpartiets Maria Ferm håller inte med om den beskrivningen.

– Jag tycker att Ungerns utveckling är ett skräckexempel på vad som sker när högerextrema partier kan få den typen av inflytande och styra landets politik under så lång tid, sade hon i SVT:s Aktuellt.

I takt med att den ungerska valrörelsen kommit allt närmare in mot slutspurten har Ferm fått se Miljöpartiet och den av Sveriges regering förda migrationspolitiken användas som slagträ i den ungerska debatten.

Orbans parti Fidesz har kampanjat för att övertyga väljare om att den svenska vägen inte är rätt väg att gå. Enligt Ferm är det Orbáns regering som inte tagit ansvar i en tid när många migranter och flyktingar kommit till Europa.

– Det handlar om skärpningar som gjorts när det gäller migrationslagstiftning, och den främlingsfientlighet som regeringen spridit mot människor på flykt.

Kent Ekeroth menar att kritiken mot Ungern, och regeringen Orbán, är alldeles för svepande och okonkret. Enligt honom handlar det om att det ”helt enkelt inte är sant”.

Ekeroth: ”Kampanj av vänsterliberaler”

Att ett medieråd, som kan bötfälla medier som rapporterar ”obalanserat”, tillsatts i Ungern är en av sakerna som Orbán fått kritik för. En politisk kontroll menar kritiker. Påståenden utan grund, menar hans påhejare – däribland Ekeroth.

– När det gäller pressfrågan finns det inget exempel på när det använts otillbörligt. Det här används av vänsterliberaler i en gemensam kampanj. Transparency international är en vänsterorganisation. FN är en annan vänsterorganisation. EU en också. De attackerar gemensamt ett land, sade Ekeroth, och tillade:

– Men det är inte så konstigt att de är kritiska när de vill att Ungern ska öppna sina gränser.

Ferm: ”Skapar rädsla”

Att valrörelsen i Ungern kommit att handla så mycket om invandring, är problematiskt menar Maria Ferm.

– Det här skapar ju bara rädsla i det ungerska samhället, som gör att man inte pratar om de frågorna som väljarna i Ungern vill prata om: nedskärningar i vården och skolan eller det faktum att många unga i Ungern vill lämna landet för att de inte känner någon framtidstro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Ungern 2018

Mer i ämnet