Foto: TT / SVT

Forskaren: ”Ett väldigt starkt politiskt mandat för Orbán”

Uppdaterad
Publicerad

En rejäl seger för Fidesz och premiärminister Viktor Orbán. Så sammanfattar Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, det ungerska parlamentsvalet och det faktum att Orbáns invandringskritiska högerpartiet går mot en tredje mandatperdiod vid makten.

– Ett väldigt starkt politiskt mandat, säger von Sydow.

Sent på söndagskvällen utropade Viktor Orbán sig själv, och sitt invandringskritiska högerparti som segrare i parlamentsvalet i Ungern. Man bibehåller nu sin ställning, och troligen går man även framåt både när det gäller röster och när det gäller platser i parlamentet, säger forskaren Göran von Sydow i en kommentar:

– Det gör man efter ett antal mandatperioder, normalt sett förlorar regeringspartier ett visst stöd. Och man gör det också när det är ett högt valdeltagande så det blir ju ett väldigt starkt politiskt mandat.

Parlamentsval i Ungern 2018

Kan få två tredjedelar

Enligt prognoserna kan Fidesz få 134 mandat i parlamentet – två tredjedelars majoritet.

– Nu har man fått svart på vitt att inriktningen man har är något som väljarna uppskattar, säger Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Besvärligt för oppositionen

Fidesz ligger under rösträkningen på precis under 50 procent av rösterna. Det högerextrema Jobbik ligger på kring 20 procent medan Ungerska sociallistpartiet får ungefär 12 procent

Göran von Sydow konstaterar att oppositionspartiernas strategi inte fungerat.

– Det bevisar väl svårigheterna för en effektiv opposition i ungerska politiska systemet. I det här valet har man strävat efter något mer förbättrat samarbete mellan oppositionspartier som i grunden inte tål varandra, men det har inte gett någon effekt i antal mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Ungern 2018

Mer i ämnet