Foto: TT/Claudio Bresciani

Åtal för ekobrott i hyrjätten Läkarleasing

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten har lämnat in en stämningsansökan mot en person som under lång tid varit ledande i bolaget Läkarleasing, för att denne gett sig själv ett miljonlån av företagets pengar.

Rubriceringen är brott mot aktiebolagslagen och av stämningsansökan som inkommit till Stockholms tingsrätt framgår att den tilltalade ”uppsåtligen eller av grov oaktsamhet lämnat ett förbjudet penninglån av Läkarleasing Sverige Aktiebolags medel till sig själv på 1.055.849 kronor”.

Nekar till brott

Den tilltalade själv förnekar brott.

Turbulensen kring Läkarleasing

Läkarleasing är ett av Sveriges största bemanningsföretag inom vården och har hyrt ut vårdpersonal till samtliga svenska landsting. SVT har tidigare berättat att bolaget granskats av Ekobrottsmyndigheten och att en förundersökning inletts om misstänkt bokföringsbrott, då företaget två år i rad inte upprättat sin årsredovisning i tid.

Den brottsmisstanken är nu avskriven, men i stället åtalas alltså en person som under lång tid varit ledande i bolaget – i styrelsen och som huvudägare.

I augusti 2017 berättade SVT att Läkarleasing förlorat sin revisor, som valt att lämna sitt uppdrag efter en konflikt om årsredovisningen. Revisorn blev ersatt och den försenade årsredovisningen skickades in till Bolagsverket.

Olagligt lån

Men den nya revisorn hade anmärkningar på tre punkter i sin revisionsberättelse, varav en var just det olagliga miljonlån som nu blir föremål för åtal.

Läkarleasings styrelseordförande Roger Jakobsson skriver i ett mejl till SVT att bolaget inte är ”part i målet” i det aktuella åtalet, eftersom den åtalade personen numera lämnat styrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen kring Läkarleasing

Mer i ämnet