Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Calmfors var emot euro i Sverige när han utredde frågan på 90-talet – nu har han ändrat sig. Foto: SVT

Ekonomen Lars Calmfors vill att Sverige inför euro: ”Svenska kronan verkar försvagas i internationella kriser”

Uppdaterad
Publicerad

Den svaga kronan gör att räntehöjningarna inte biter. Ekonomen Lars Calmfors var med och utredde införandet av euron i Sverige på 90-talet. Då var hans inställning avvaktande – nu är han en av förespråkarna för den gemensamma europeiska valutan.

I morgon, torsdag, kommer Riksbanken med ett nytt räntebesked. Den svaga svenska kronan driver samtidigt upp inflationen.

– Det är klart att den svaga kronan är ett problem som Riksbanken har svårt att påverka. Det försvårar deras inflationsbekämpning, säger nationalekonomen Lars Calmfors. 

Kronan svag – trots robust ekonomi

Lars Calmfors var den som en gång utredde förutsättningarna för en svensk anslutning till euron på 1990-talet. Då ville han avvakta, eftersom svensk ekonomi var för svag med en allt för hög statsskuld liksom arbetslöshet. Nu är svensk ekonomi robust, men ändå fortsätter kronans värde att falla, år efter år. 

– Någonting som vi inte förutsåg var mönstret att kronan alltid verkar försvagas vid internationella kriser. Det är ett problem eftersom en svag krona driver på inflationen, säger Lars Calmfors till SVT.

Euron 30 procent dyrare i dag

Det blev ett nej till euron i folkomröstningen för snart 20 år sedan. Då kostade en euro 9,10. I dag kostar samma euro 11,80 kronor – alltså 30 procent mer.

Nu vill Calmfors att euro införs i Sverige – hör varför i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.