Nato-övning. Incidentberedskap tränas över Östersjön. Ett amerikanskt F 15-plan, 'Eagle 11' (närmast), avvisas ur svenskt luftrum av ett svenskt Gripenplan (planet nedanför). Foto: TT

Regeringspartier ense om Nato-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartierna är nu överens om värdlandsavtalet med Nato. Miljöpartiets och Socialdemokraternas riksdagsgrupper godkände på torsdagskvällen den lagrådsremiss som regeringen ska lägga fram i nästa vecka.

Sverige och Nato undertecknade värdlandsavtalet redan 2014. Avtalet syftar till att underlätta för Sverige att ta emot och ge militärt stöd i kristid och för att stå som värdland för Natoövningar. Men för att avtalet ska träda i kraft krävs även att riksdagen antar ett antal lagändringar och regeringen ska därför lägga fram en proposition senast den 22 mars.

Flera enskilda miljöpartistiska riksdagsledamöter har krävt att det i själva avtalstexten ska föras in ett förbud för att kärnvapen förs in på svenskt territorium. Det har försvarsminister Peter Hultqvist (s) avfärdat, men han har också försäkrat att kärnvapen i Sverige inte kommer att bli aktuellt.

Han har lovat att klargöra regeringens linje i propositionstexten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.